Al vele jaren spoelen telefoons van Garfield aan op Franse stranden. Eindelijk is de ‘dader’ gevonden

Na al die jaren zijn de Garfield-toestellen nog in bijzonder goede staat. Zelfs de zwarte strepen op de vacht van de beroemde kat zijn nog zichtbaar.
AFP Na al die jaren zijn de Garfield-toestellen nog in bijzonder goede staat. Zelfs de zwarte strepen op de vacht van de beroemde kat zijn nog zichtbaar.
Al sinds de jaren ’80 spoelen ze aan op stranden in Bretagne in Frankrijk: knaloranje plastic telefoons van humeurige cartoonkat Garfield. Nu is eindelijk de omgeslagen container gevonden die de stukken speelgoed al die jaren uitspuwde. Hij ligt verborgen in een afgelegen zeegrot die enkel toegankelijk is bij laagtij.

De Garfield-telefoon werd vorig jaar nog hét symbool van zeevervuiling bij Frankrijk. Uiteraard zat de kans er dik in dat er ergens een verdwaalde container moest overboord zijn geslagen. Maar waar in godsnaam? Het bleef al die tijd een mysterie. En dus bleven meer dan 30 jaar lang stukjes van de telefoons en ook bijna volledige exemplaren aanspoelen op de pittoreske stranden. Soms wat meer, soms wat minder. Maar ze bleven komen.

In 2018 werden er ongeveer tweehonderd toestellen van de stranden gehaald.
AFP In 2018 werden er ongeveer tweehonderd toestellen van de stranden gehaald.

Storm

Dankzij een recente mediacampagne om eindelijk eens de bron van de Garfieldinvasie te achterhalen, raakte het mysterie opgelost. Want bij lokale boer René Morvan ging plots een belletje rinkelen. In de vroege jaren ‘80, toen hij zo’n 19 jaar oud was, was er in de regio een grote storm geweest. Vlak daarna had hij samen met zijn broer Garfield-telefoons op het strand gevonden. “Ze lagen overal”, vertelt hij aan Franceinfo. “Wij waren jongens van de kust, dus gingen we kijken.” 

De twee broers wachtten tot het tij laag genoeg was en trokken de kliffen in. “Je moet de omgeving echt kennen”, aldus de boer. “In een afgelegen zeegrot vonden we een omgeslagen scheepscontainer die er gestrand was. Hij was open, maar er zaten ook nog veel van die telefoons in.” 

Waarom René en zijn broer die info niet eerder deelden? “In die periode spoelde er werkelijk van alles uit de zee aan”, zegt hij daar kort over. Zijn input bleek cruciaal voor milieuactivisten van Ar Viltansoù om de container te lokaliseren. 

Tussen en onder rotsblokken bij de grot werden 23 complete telefoons met alle snoeren er nog aan gevonden.
AFP Tussen en onder rotsblokken bij de grot werden 23 complete telefoons met alle snoeren er nog aan gevonden.

Ingegraven

In de goed verborgen grot bij Finistère, in het hart van het mariene natuurpark Iroise, werd de gestrande kolos vorige vrijdag ingegraven in een spleet ontdekt - zo’n tien meter onder de grond en enkel bij laagtij en via glibberige en gevaarlijke stenen toegankelijk. 

Tussen de stenen vonden de vrijwilligers vele oranje plasticdeeltjes, zelfs nog volledig intacte Garfield-telefoons met de snoeren er nog aan. Ook delen van de stukgeslagen container liggen er verspreid.

De container weghalen lijkt een onmogelijke opdracht. De activisten zullen samen met de lokale overheid alles op alles blijven zetten om de telefoons op te kuisen.

Het is niet duidelijk van welk schip de container viel en of er nog meer in het water zijn terechtgekomen.
AFP Het is niet duidelijk van welk schip de container viel en of er nog meer in het water zijn terechtgekomen.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Renaat Moerman

    Subiet collector's item op Ebay ...

  • jean-pierre rejek

    En er liggen nog duizenden containers in de zee dat ze eerst daar iets doen in de plaatst van betogen voor klimaat hier en klimaat daar hé groenen .

  • Febe Chapin

    Zet ze dan in een Museum of verkoop ze als nostalgische originele producten zou ik zeggen. Ik vind ze wel schattig.