Afgelopen jaren waren warmste ooit, 2018 vierde warmste jaar op rij

iStock
De afgelopen vier jaar waren de warmste sinds dat wordt gemeten. Dart zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) die daarbij verklaart dat dit een duidelijk teken is van klimaatverandering en een gevolg van recordhoge concentraties broeikasgassen in de atmosfeer.

De WMO bevestigt de bevindingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het Amerikaans agentschap dat zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.

De temperatuur in de jaren 2015 en 2017 lag 1,1 graden Celsius boven het ijkpunt in de pre-industriële periode 1850-1900. Het warmste jaar ooit was 2016 met 1,2 graden meer dan het pre-industriële gemiddelde. In dat jaar namen meteorologen een ongewoon krachtig El Niño-effect waar. Met het alle paar jaar opkomende weerfenomeen El Niño verandert de windstroming en watertemperatuur in de Stille Oceaan, die het weer in grote delen van onze planeet beïnvloeden. 2018 was het minst warme van de afgelopen vier jaar. 

De WMO noemt de langere ontwikkeling belangrijker dan de afzonderlijke jaren. “De trend is een opwaartse”, aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de organisatie. “De laatste 22 jaren tellen 20 van de warmste ooit gemeten, en het tempo waarop de opwarming zich voltrekt is de laatste jaren uitzonderlijk.”

Maatregelen

De opwarming van de afgelopen vier jaar was buitengewoon, zowel op het land als in de oceaan”, zegt Taalas. “De hogere gemiddelde temperatuur en recordconcentraties CO2 in de atmosfeer van de Aarde heeft enorme gevolgen. “Veel landen en miljoenen mensen hebben in 2018 extreme weersomstandigheden meegemaakt met verwoestende gevolgen voor de economie en het ecosysteem.”

“De reductie van broeikasgassen en klimaatadaptatie moet wereldwijd een prioriteit zijn”, gaat hij verder. Door de concentratie van door mensen veroorzaakte broeikasgassen in de atmosfeer van de Aarde, die op recordniveau ligt, hoopt de warmte op onze planeet zich op.

Extreem begin van 2019

Zelfs 2019 toont al extreem weer. Australië, op het zuidelijk halfrond waar het nu zomer is, beleeft de warmste januarimaand sinds het begin van de registraties. Het eiland Tasmanië onder Australië maakt de droogste maand januari ooit mee.

Tegelijkertijd teistert extreme koude de VS.”Het koude weer in het oosten van de VS weerlegt zeker geen klimaatverandering”, beweert Taalas. Het Noordpoolgebied warmt tweemaal sneller op dan het gemiddelde van alle wereldregio’s, ijs smelt en dergelijke veranderingen beïnvloedden het klimaat. De veranderingen in het Noordpoolgebied zouden kunnen hebben bijgedragen aan de koudegolf in VS.

Volgens een vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerde studie zullen extreme weerpatronen zoals de recente fenomenen in de VS en Australië nog erger worden als het ijs op beide polen blijft afsmelten.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Theorieën en veronderstellingen, is dat alles? Is er iets met het klimaat dat nog nooit eerder is gebeurd? Iets dat nieuw is en waarvoor de mens de oorzaak is? Neen maar dat zal niet gepost worden.

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Landsman, CO2 is wel degelijk gestegen door ons toedoen. Wat niemand weet, is welke invloed dat heeft op de temperatuur van de aarde. ook de klimaatmodellen niet: ergens tussen 1,5 en 4,5 graden voor een CO2 verdubbeling. Wat we zeker weten is dat méér CO2 de aarde groener maakt. NOx en CO zijn gevaarlijke gassen, daar heb je zeker gelijk in. Die moet je zeker verminderen en vermijden...

 • Geert Landsman

  Het is fout, CO2 is gestegen door de warmte en is niet de veroorzaker van de stijging. We moeten ons focussen op NOx en CO(zonder2) want die zijn de veroorzakers van alle ellende voor mens en natuur. CO2 is niks mis mee, zit gewoon in je Cola en velen drinken het dagelijks. Zoek maar eens op wat NOx met je longen doet, dan vergaat het lachen je. En laat nu net GTL die problemen oplossen, niemand hoor je er over.

 • Chris Devlaeminck

  Niet panikeren. Nu Joke Schauvliege vervangen wordt door Koen Van den Heuvel zullen er versneld maatregelen genomen worden om de opwarming een halt toe te roepen. Vlaanderen zal de wereld redden. Halleluja!

 • Peter Janssens

  Ze schrijven 'ooit' want dat heeft meer impact dan zeggen: 'in de laatste 180jaar'. En al de rest is aanzet tot massahysterie. De kudde loopt natuurlijk mee.