Gesponsorde inhoud

Acht miljoen Noorse kweekzalmen in week tijd gedood door algen

Wilde vis kan wegzwemmen van de algenplaag, terwijl gekweekte vis gevangen zit.
Shutterstock Wilde vis kan wegzwemmen van de algenplaag, terwijl gekweekte vis gevangen zit.
Door een algenplaag zijn de voorbije week naar schatting 8 miljoen zalmen gestorven bij viskwekerijen in de Noorse fjorden. Meer dan de helft van de omzetgroei ging daardoor verloren, zeggen de Noorse autoriteiten.

Volgens het Directoraat van de Visserij gaat het om zo'n 10.000 ton gekweekte zalm, met een verkoopprijs van 620 miljoen Noorse kronen (63,5 miljoen euro), maar het verlies zou nog veel groter kunnen zijn.

"Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de verliezen voor de producenten zullen zijn. Voorlopige cijfers wijzen op 8 miljoen dode vissen, wat overeenkomt met 40.000 ton zalm die de markten niet zal bereiken", aldus Paul Aandahl van brancheorganisatie Norwegian Seafood Council.

Volgens Noorse media gaat het om de dodelijkste algenplaag sinds 1991. De gevolgen voor de consument zijn nog niet duidelijk.

Grootste zalmexporteur

De algen, die zich snel hebben verspreid langs de kust van Noord-Noorwegen, plakken aan de kieuwen van de vis en verstikken ze. Wilde vis kan wegzwemmen van de algengordel, terwijl gekweekte vis gevangen zit.

Noorwegen is 's werelds grootste exporteur van zalm. Het land exporteerde vorig jaar 1,28 miljoen ton zalm, een stijging van 2,5 procent tegenover 2017, volgens gegevens van het Noorse statistiekbureau.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Catz

  Gevolg van al die mest van die gevangen gehouden vissen. Als er dan nog bijna geen stroming is en de watertemperatuur hoger wordt, krijg je plaatselijk algengroei. De vissen kunnen niet vluchten naar zuiverder water en stikken als de toestand te erg wordt.

 • Guy Miserez

  oei, en eet dat zo graag!

 • Christine Laevers

  De beesten krijgen wat te eten ? Toch niet van die meelballen waar ik weet niet wat in zit ? Vissen hebben uitwerpselen . Ze kunnen niet weg. Er is een bepaalde spanning en dan profiteert een ander organisme er van.

 • Febe Chapin

  Mijn favoriete voeding.. de prijzen zullen waarschijnlijk belachelijk in de hoogte schieten.

 • Sandra Peeters

  Klimaatopwarming is goed voor de algen.