Aardverschuiving veegt Chileens dorp van de kaart

REUTERS
In Chili heeft hevige regenval tot een zware aardverschuiving geleid in het zuiden van het land, zo deelt de lokale overheid zaterdag mee. Daarbij vielen vijf doden. Vijftien anderen zijn nog vermist.

De regen vormde aanleiding tot een gigantische modderstroom die over Villa Santa Lucia raasde, een afgelegen dorpje met 300 inwoners in de regio Los Lagos, op 1100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Dat deelt Mahmud Aleuy, ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. Villa Santa Lucia ligt nabij het nationaal park Corcovado National Park, een populaire toeristische trekpleister omwille van de vulkanen, fjorden en wouden.

 De voorbije 24 uur kreeg het dorpje af te rekenen met bijzonder veel regen.
REUTERS De voorbije 24 uur kreeg het dorpje af te rekenen met bijzonder veel regen.

President Michelle Bachelet heeft in de regio de noodtoestand afgekondigd.

Twee vrouwen, een toerist en twee andere, nog niet geïdentificeerde mensen kwamen om. Er zijn ook vijftien vermisten en acht gewonden. Vier van hen zijn er erg aan toe.

De modderstroom vernielde een twintigtal woningen in het dorpje met 300 inwoners. Andere gebouwen raakten beschadigd.
AFP De modderstroom vernielde een twintigtal woningen in het dorpje met 300 inwoners. Andere gebouwen raakten beschadigd.

Een twintigtal woningen is volledig vernieuwd. Verschillende huizen, voertuigen en elektriciteitsdraden in het dorp vatten vuur. Duizenden mensen zitten zonder elektriciteit.

Tientallen mensen werden per helikopter overgebracht naar het nabijgelegen dorpje Chaitén.

Op verschillende plaatsen brak brand uit.
AFP Op verschillende plaatsen brak brand uit.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob(Robert) Bruyland

  Er zal daar niet meer armoede zijn dan hier, België heeft enkel rijke politiekers maar arme bevolking,

 • fons wielandt

  en die mensen hebben dan al zo weinig !!!

 • Vergeynst Hilda

  Altijd dezelfde problemen, de bomen kappen op een helling zodat de grond onstabiel wordt en bij hevige regenval naar beneden dondert.

 • Jan Geedts

  Twintig tal woningen volledig vernieuwd, handig.