Aarde had dertien uur lang een nieuwe maan

De 'nieuwe maan' bleek de satelliet Gaia van ESA.
EPA De 'nieuwe maan' bleek de satelliet Gaia van ESA.
Onze Aarde heeft dertien uur lang een nieuwe maan gehad, althans zo dachten deskundigen. Maar het draaide anders uit, zo heeft het wetenschappelijke magazine The New Scientist vandaag gemeld.

Gareth Williams van het Minor Planet Centre (MPC) van de Internationale Astronomie Unie (IAU) liet weten dat vorige week met een telescoop op Hawaï een object was waargenomen dat de naam 2015 HP116 kreeg en geacht werd een asteroïde met een diameter van een meter te zijn. De veronderstelling was dat het ding tot maart 2019 binnen het systeem Aarde-Maan zou blijven en aldus een tijdelijke satelliet van de Aarde zou zijn.

Satelliet Gaia
Maar dertien uur later moest het MPC na nieuw onderzoek de informatie intrekken want het object bleek de sterrenkundige satelliet Gaia van het Europese Ruimtevaartbureau ESA te zijn.

Nog luidens het magazine is het niet de eerste vergissing van die aard. In 2007 waarschuwde het MPC dat een object op weg was naar een bijna-botsing met onze planeet. Uiteindelijk bleek het de Rosetta-sonde van ESA te zijn die op weg naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een scheervlucht langs de Aarde maakte om snelheid te winnen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels