Aanwijzingen voor bestaan van dubbelganger 'Star Wars'-planeet Tatooine

rv
Wetenschappers hebben voor het eerst aanwijzingen voor de aanwezigheid een gesteenteplaneet in een binair stersysteem gevonden, zo staat vandaag te lezen in het vakblad Nature Astronomy.

Binaire zonnestelsels, zoals in Star 'Wars', zijn geen zeldzaamheid. Dat ze een planeet herbergen ook al niet. Maar het ging tot nu toe om koude en gasachtige planeten zoals "onze" Jupiter.

Binair systeem SDSS 1557 op ongeveer 1000 lichtjaar van ons lijkt evenwel anders te zijn. Voor het eerst zijn er immers in een tweezonnenstelsel brokstukken van asteroïden gevonden, legt Steven Parsons van de Universiteit van Valparaiso uit. Indien brokstukken zich groeperen in een grote gordel is dit een teken dat er daar planeten ontstaan, zelfs al zijn die onmogelijk te zien.

Planeten vormen zich immers door het aaneenklitten van gesteente-achtige objecten als asteroïden en meteorieten.

Jay Farihi van het University College in Londen is er zodoende naar eigen zeggen zeker van dat er zich in SDSS 1557 een gesteenteplaneet heeft gevormd. Al is dit, gezien de effecten van de gravitatie van de twee sterren, een gecompliceerd proces dat voorheen als onmogelijk werd geacht.