Aantal proefdieren in ons land daalt amper

Het gebruik van muizen stijgt nog altijd jaar na jaar. 166.951 diertjes werden in 2018 ingezet.
Belga Het gebruik van muizen stijgt nog altijd jaar na jaar. 166.951 diertjes werden in 2018 ingezet.
Het aantal proefdieren in ons land daalt amper. Vorig jaar werden 262.479 dieren ingezet om testen op te doen. “Het is tijd voor concrete doelstellingen om dat aantal naar beneden te halen”, zegt dierenrechtenorganisatie Gaia.

Het gebruik van muizen stijgt nog altijd jaar na jaar. 166.951 diertjes werden in 2018 ingezet, tegenover 163.238 het jaar voordien. Ratten worden dan weer minder gebruikt. In 2014 42.675, vorig jaar 13.104. Dat blijkt uit cijfers van de overheid die Gaia opvroeg.

“Het aantal proefdieren in ons land blijft hoog”, zegt Ann De Greef, algemeen directeur van Gaia. “Sinds de regionalisering van Dierenwelzijn in 2014 is er veel goeds gebeurd, maar op vlak van proefdieren blijven we echt achter. Daarom vragen we eindelijk concrete maatregelen.”


Onder meer het gebruik van landbouwdieren neemt toe. Varkens bijvoorbeeld, werden vorig jaar 3.569 keer gebruikt om testen op te doen. In 2014 werden nog 2.206 varkens gebruikt. Ook het aantal kippen steeg in die periode van 17.895 naar 35.764. 

Het gebruik van honden blijft met 1.684 proefdieren vorig jaar hoog en er werden nog steeds 41 resusapen ingezet.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  Wat primeert in de 'Belgische' economie? Het leven van duizenden (gemartelde) dieren of de kwaliteit van schmink? De kwaliteit van schmink natuurlijk!

 • Karel Van Geel

  Van zodra onze groene dierenvrienden zichzelf vrijwillig melden als proefkonijn vind ik het ook niet meer dan normaal dat we stoppen met testen op dieren maar zolang dit niet gebeurd moet men spijtig genoeg proefdieren gebruiken om levens te redden.

 • Maria Arens

  Totaal verbod op testdieren moet er komen. BARBAARS en onnodig.

 • Erika Braken

  Tja heel veel mensen zijn dan ook ziek in hun hoofd mensen zijn slechte wezens.

 • Jan Verstrepen

  En is dat allemaal wel nodig, testen op dieren wilt niet zeggen dat het ook op mensen werkt. Of is het voor de poen, goedkoper dus? Er moet daar dringend iets aan gedaan worden ooit gaan we verantwoording mogen afleggen voor wat we onze planeet en zijn bewoners aangedaan hebben.