82 bomen ‘stappen’ naar de rechter: ze willen rechten

Advocaat: “Het wringt dat bomen geen rechten hebben, tenzij een mens ervoor opkomt. Onze zaak is absoluut verdedigbaar.” (Illustratiefoto)
Shutterstock Advocaat: “Het wringt dat bomen geen rechten hebben, tenzij een mens ervoor opkomt. Onze zaak is absoluut verdedigbaar.” (Illustratiefoto)
Aan het Brusselse justitiepaleis vond vanmiddag een kleine actie ‘Recht voor de boom' plaats. In naam van 82 beschermde bomen dienen burgers een verzoekschrift in bij de rechtbank. In het verzoekschrift vragen de bomen - zijzelf zijn de eisers - dat ze een soort rechtspersoonlijkheid worden en bepaalde rechten krijgen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bomen konden er zelf niet bij zijn - ze staan te stevig geworteld, klinkt het - maar in hun plaats traden leden van 'Aardewerk' op, een groep mensen die samenkomen om na te denken over milieu en politiek. "Die 82 bomen zijn nu al beschermd", zo legt woordvoerder Dirk De Schutter uit. "Ze behoren tot het erfgoed, maar die bescherming volstaat niet. Wij laten nu die bomen als rechtspersonen optreden, we willen een stap verder gaan.”

Die stap is dus het verzoekschrift dat ingediend werd bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel. Die rechtbank buigt zich over de klimaatzaak, de rechtszaak die de vzw Klimaatzaak heeft aangespannen tegen het klimaatbeleid van de Belgische overheden.

Advocaat: “Niet absurd”

Een dertigtal burgers kwam vanmiddag hiervoor naar het Brusselse justitiepaleis. Ze hadden foto's mee van de bomen en op de achterkant slogans, zoals "wij zijn voedsel", "ik ben boos, heel boos, krachtig en boos!", "ik produceer zuurstof zodat jullie kunnen ademen", "wij lijden onder de verandering van het klimaat!".

Eén van de advocaten die het verzoekschrift bij de griffie van de rechtbank indiende, Gwijde Vermeire, vindt het "niet absurd". Hij is enigszins optimistisch: "Er is toch een redelijke kans dat de rechtbank dit ontvankelijk zal verklaren. Het zal natuurlijk enige creativiteit vergen, want bomen zijn, net als dieren, vandaag geen rechtspersonen, maar het wringt toch dat bomen geen rechten hebben, tenzij een mens ervoor opkomt. Onze zaak is absoluut verdedigbaar."

Frankrijk

De actievoerders van 'Recht voor de boom' vonden inspiratie in Frankrijk. Daar werd vorige maand in de Assemblée Nationale de Verklaring van de Rechten van de Boom afgekondigd. Die tekst heeft geen juridische consequenties, is louter symbolisch, maar wil wel waarschuwen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Een goede actie. Vaak wordt er uitgepakt met ' zoveel bomen geplant' maar niemand gaat kijken na 5 of na 10 jaar. De meesten worden enkele jaren nadien gekapt voor een of andere infrastructuur. De wortels van een eik krijgen op den duur een wortelgestel in een straal van 30 m. Bomen planten is zeer oké, maar wat zijn de kansen van een boom om te blijven staan ?

  • Paul De Mol

    Opgepast! Straks eisen die bomen meer CO2 in de lucht. We zitten nu op een niveau dat eigenlijk een beetje te laag is voor een weelderige plantengroei. Worden we binnen enkele decennia verplicht om kolen te stoken teneinde meer CO2 te produceren?