50,2 graden: Pakistan registreerde deze week vermoedelijk warmste aprildag ooit op onze planeet

REUTERS
In Pakistan is maandag volgens weerexperts een temperatuurrecord gesneuveld. Het kwik passeerde er de 50 graden en dat zou op onze planeet vermoedelijk nooit eerder gebeurd zijn op een aprildag. Het openbare leven kwam er puffend tot stilstand en er werden verscheidene gevallen geregistreerd van mensen die onwel werden door zon en warmte. En het is nog niet voorbij, want meteorologen voorspellen ook voor mei hogere temperaturen dan normaal.

Volgens de meteorologische dienst van Pakistan werd de recordtemperatuur van 50,2 graden maandag opgemeten in Nawabshah, een stad met iets meer dan een miljoen inwoners in het binnenland. De normale temperatuur in het land ligt in april tussen de 18 en de 29 graden.

Record

Volgens Etienne Kapikian van Meteo France was het een recordtemperatuur voor het land en bij uitbreiding het hele Aziatische continent op een aprildag. Het vorige record stond op 50 graden en werd op 19 april vorig jaar opgemeten in Larkana. (lees hieronder verder)

Een expert op het vlak van globale extreme weerfenomenen ging in de Amerikaanse krant The Washington Post zelfs nog verder. Volgens Christopher Burt was de temperatuur van maandag in Pakistan waarschijnlijk zelfs de hoogste die ooit in april werd waargenomen op de hele planeet.

Onwel

Volgens de Pakistaanse krant Dawn zouden tientallen mensen onwel geworden zijn door de hitte en kwam het openbare leven zelfs tot stilstand op sommige plaatsen. Mensen bleven binnen en de straten en markten zouden een verlaten indruk gemaakt hebben. (lees hieronder verder)

REUTERS

De krant schrijft ook dat het land vorig jaar nog in de top 10 stond van landen die gevoeligst zijn voor de klimaatverandering. Drie jaar geleden eiste een hittegolf in Karachi nog het leven van 1.200 mensen en meer dan 40.000 anderen werden onwel door de extreem hoge temperaturen.

Ook in maart werd er al een hittegolf opgetekend in Pakistan. Ook toen sneuvelden er records, met een temperatuur die meer dan 10 graden boven het gemiddelde lag. In Nawabshah werd toen al een nationale recordtemperatuur gemeten van 45,5 graden Celcius.

Zandstormen

En het is nog niet voorbij, want de meteorologische dienst van het land waarschuwt ook voor hogere temperaturen dan normaal in mei. En dat in combinatie met minder regen, waardoor het aantal en de intensiteit van zandstormen nog zal toenemen en oogsten worden bedreigd.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jarne Van Pelt

  Ze zouden elke politieker wereldwijd in de cel moeten steken voor grove nalatigheid, namelijk omdat die niets doen tegen de enorme bevolkingsgroei. Dát, en dat alleen is de hoofdoorzaak van de ellende.

 • JOANNES BELMANS

  kunnen ook stellen dat er in 1600 ook maar een tiende van het huidige aantal mensen rond liep.dus de oplossing ligt voor de hand.

 • Ferdinand Engelbeen

  Karel en Marco, de temperaturen zijn al sinds de Kleine IJstijd -rond 1600- gestegen. Gelukkig maar, toen werden heksen verbrand, want die waren de oorzaak van mislukte oogsten. Tot 1950 was de opwarming volkomen natuurlijk, ook volgens het IPCC. Sinds 1950 heeft de mens een beetje geholpen. Hoeveel, dat is nog lang niet uitgemaakt. De vraag is alleen maar of de miljarden inspanningen van vandaag de baten van morgen waard zijn. Tot nu toe ziet het er niet naar uit, integendeel...

 • Karel De Cort

  Dat het klimaat opwarmt door activiteit van de mens is een feit. Onbegrijpelijk dat sommigen dat hier nog proberen te ontkennen. Het zou eerlijker zijn om te zeggen dat je geen inspanningen wil doen om dit effect te minimaliseren.

 • Marco Maerten

  Ferdinand,buiten de steden is er ook een duidelijke stijging van t° waar te nemen.