Gesponsorde inhoud

5 tips om je fiets nooit meer te laten stelen

Make Belgium Great Again
Fietsen stelen is big business. Dat leerde Make Belgium Great Again ons gisterenavond. Wie fulltime tweewielers meegrist, kan daar aardig munt uit slaan. Als je deze vijf geboden naleeft, zal het jou alvast niet meer overkomen.

1. Ontmoedig de dief

Een dief wil niet te veel tijd doorbrengen aan de fietsenstalling. Dat vergroot de kans om gepakt te worden. Het hem moeilijk maken, is dus een goede strategie. Een eerste mogelijkheid is om twee hangsloten te gebruiken. Dat mag gerust één degelijk en één minder sterk exemplaar zijn. Het zien van zo’n beveiliging ontmoedigt vaak al genoeg. Wie maar één slot heeft, hangt het best tussen de spaken waar het ventiel zit. Het is veel moeilijker om het slot hier door te knippen zonder het wiel te beschadigen waardoor veel dieven ook hier hun handen van afhouden.

2. Laat je fiets in het oog houden

Bewakingscamera’s laten de criminaliteitscijfers dalen. Niet in het minst wat fietsdiefstallen betreft. Wie een tweewieler weggraait wil natuurlijk niet dat dat op beeld wordt vastgelegd. ENGIE Fabricom hangt daarom in alle uithoeken van het land bewakingscamera’s. Zowel in grootsteden, kleinere gemeenten als op tijdelijke festivals. Zo wordt er overal een oogje in het zeil gehouden zonder daarbij je privacy te schenden. Je herkent de ENGIE-camera’s aan de kleine plaatjes die eronder hangen. Zo weet je waar je met een gerust hart je fiets kan stallen.

3. Strip je fiets

Niet enkel je fiets, maar ook alle toebehoren is geld waard. Een pomp? Een afneembaar licht? Fietszakken? Neem als het kan steeds alles wat loshangt met je mee als je je fiets achterlaat. Zo ben je zeker dat je ook ’s avonds nog met volle banden en met het licht aan terug naar huis kan trappen.

4. Ken je fiets vanbinnen en vanbuiten

Als je trouwe tweewieler gestolen wordt, weet je maar beter hoe de politie hem kan herkennen. Op internet vind je moeiteloos een fietspas die je zelf kan invullen. Hierop kan je alles noteren wat de politie moet weten in geval van nood. Naast de kleur en het merk is ook het fabricagenummer bijvoorbeeld interessant. Laat ook je rijksregisternummer in het fietskader graveren. Zo is hij aan jou gelinkt en dus moeilijk verkoopbaar. In sommige gemeentes graveert de politie zelf. Anders moet je even langsgaan op één van de vele fietsevenementen waar de graveer drive-in van de federale overheid present tekent.

5. En tot slot …

… het slot! Ondanks de vele waarschuwingen laten velen hun fiets los achter in het openbaar. Toch is het erg simpel. Wie een degelijk beugelslot heeft, komt al een heel einde. Een hangslot is echter nog iets beter aangezien je je daarmee aan een hek of fietsenstalling kan vastketenen. Zo kunnen ze je fiets niet oppikken, meenemen en thuis losprutsen. Een goed hangslot herken je aan het ART-keurmerk. Dit label geeft in 4 categorieën aan voor welke situatie het bewuste slot kan dienen. Categorie 1 is voor in een veilige omgeving, categorie 4 kan wat meer verdragen. Daarnaast krijg elk slot ook één tot vijf sterren die de kwaliteit aangeven.

De gouden regel blijft natuurlijk: draai je fiets altijd op slot. Ook in een veilige straat, ook thuis. Zo voorkom je heel wat problemen.

Wil je meer weten over hoe ENGIE zorgt voor veiligheid in jouw stad, klik hier
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Pauwels

  Make Belgium great again, zou dit niet eerder de dief aanpakken zijn. Met al die dingen pak je niet echt het probleem "de dief" aan

 • Bart Meers

  Slot categorie 5 kan gemakkelijker open dan een cat 1, dus ik gebruik een zelfgemaakt slot dat niemand weet hoe het open kan

 • Jan Peeters

  Ik heb een tracker op mijn oude fiets, de fiets is reeds 2 keer gestolen en terug gehaald de daders zullen dit wel niet vlug vergeten.

 • Marc Vandebroek

  Gewoon streng straffen. Simpel he

 • Ronny Cuypers

  Een jaar of tien geleden had mijn zoon zijn fiets geparkeerd in het centrum van Brugge met een degelijk slot eraan. En dan heeft hij de sleutels kwijt gedaan. Ik ben dan naar daar gereden met een deftige betonschaar, slot doorgeknipt en fiets in de bestelwagen geladen. Geen haan die er naar gekraaid heeft.