5 redenen waarom koud weer goed voor u is

Frozen
De winter heeft zijn intrede gedaan, en meteen steekt het gesakker over de koude de kop op. Maar vriesweer hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Want hoewel de bloeddruk stijgt bij koude temperaturen en dit het griepseizoen bij uitstek is, is er wetenschappelijk bewijs dat de winter ook zo zijn voordelen heeft voor onze gezondheid.

1. U slaapt beter

Een koele slaapkamer is bevorderlijk voor de nachtrust. Diverse studies toonden aan dat de ideale temperatuur in de slaapkamer 15 tot maximum 20 graden Celsius bedraagt. Hogere temperaturen geven snel aanleiding tot rusteloosheid.

Wanneer onze lichaamswarmte afneemt, worden we slaperig. Het spreekt voor zich dat een lagere kamertemperatuur hierbij helpt. Steeds meer studies bevestigen dat temperatuur een rol speelt bij veel gevallen van chronische slaapproblemen. Zo ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat mensen die aan slapeloosheid leiden net voor bedtijd vaak een hogere lichaamstemperatuur hebben dan anderen.

Bij normale slapers gaat de daling van de lichaamstemperatuur 's avonds gepaard met warmere handen en voeten. Dat komt door de verwijding van de bloedvaten. Studies tonen aan dat een koele slaapkamer en een warmwaterkruik een hulp kunnen zijn voor probleemslapers.

Wanneer onze lichaamswarmte afneemt, worden we slaperig. Een koele slaapkamer helpt daarbij

2. Het is goed voor het metabolisme

De temperatuur in uw slaapkamer is ook bepalend voor uw gezondheid. Het meest recente onderzoek dat dit bevestigt, verscheen in juni van dit jaar in het vakblad Diabetes. Gedurende vier maanden registreerden Amerikaanse onderzoekers van de National Institutes of Health de slaap van vijf gezonde jonge mannen. Een maand lang sliepen ze bij een temperatuur van 24 graden Celsius. De temperatuur werd daarna aangepast naar 18 graden, opnieuw naar 24 graden en tot slot naar een zwoele 27 graden.

Nadat de mannen tijdens de tweede maand vier weken in een koele kamer geslapen hadden, bleek hun lichaam aanzienlijk veranderd. De hoeveelheid bruin vetweefsel was verdubbeld. De voornaamste functie van dit weefsel is lichaamswarmte te genereren door vetzuren en glucose te verbranden. Daarnaast was hun insulinegevoeligheid, die beïnvloed wordt door schommelingen in de bloedsuikerspiegel, verbeterd.

De onderzoekers besloten dat een koudere kamer voordelen oplevert voor het metabolisme, die na verloop van tijd het risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen kan verminderen. Na vier weken slapen bij 27 graden, waren alle voordelen ongedaan gemaakt.

3. De koude helpt u vermageren

Hetzelfde onderzoek wees bovendien uit dat de mannen gedurende de tweede maand meer calorieën verbrandden. In deze studie resulteerde dat in amper vier weken niet in gewichtsverlies, maar een recent onderzoek van de universiteit van Maastricht toonde wel degelijk een verband aan.

Een regelmatige blootstelling aan koude lucht verhoogt de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt om de lichaamstemperatuur op peil te houden, waardoor u gewicht verliest. De onderzoekers durven zelfs stellen dat de mogelijkheid om de temperatuur in huis te regelen mogelijk mee aan de basis ligt van het toenemende obesitasprobleem.

THINKSTOCK

4. Het verbetert de concentratie

16,6 graden Celsius: dat is volgens wetenschappers de magische temperatuur waarbij onze hersenen het best functioneren.

In 1972 ontdekten Britse onderzoekers een verband tussen de temperatuur en schoolprestaties bij scholieren van 11 tot 16 jaar. Bij een temperatuur van 16,6 graden bleek dat de kinderen zich het best konden concentreren. Hogere temperaturen, die ervaren werden als meer aangenaam, gaven aanleiding tot een verminderde concentratie en slechtere resultaten bij bepaalde taken.

16,6 graden Celsius: dat is de magische temperatuur voor een optimale concentratie

5. De koude is goed voor de huid

Het koude weer mag dan een droge huid veroorzaken, toch is er ook goed nieuws. In een nieuwsbrief van Harvard Medical School in 2010 staat te lezen dat koude temperaturen goed kunnen zijn voor het bloedvatenstelsel. De koude 'traint' de bloedvaten in de huid om in werking te blijven. De bloedvaten staan in voor de aanvoer van voedsel en zuurstof en spelen een rol bij de temperatuurregeling van het lichaam.