400 miljard dollar aan eten gaat jaarlijks verloren nog voor het in de supermarkt belandt

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
Wereldwijd gaat elk jaar zowat 400 miljard dollar (363 miljard euro) aan eten verloren nog voor het in de supermarkt belandt. Dat blijkt uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De organisatie vraagt maatregelen om dat cijfer naar beneden te halen en de landbouw- en voedselindustrie duurzamer te maken. 

Ongeveer 14 procent van het geproduceerde voedsel gaat elk jaar verloren, met Zuid-Azië, Noord-Amerika en Europa als de slechtste leerlingen van de klas. Ter illustratie: in Nieuw-Zeeland en Australië gaat 5,8 procent van het voedsel verloren, in Centraal- en Zuid-Azië bijna 21 procent. Kwetsbaar voedsel zoals groenten en fruit gaat logischerwijs vaker verloren (22 procent) dan bijvoorbeeld granen en peulvruchten (9 procent).

Opslag

"We hebben geconstateerd dat de verliezen het grootste zijn bij de producenten, waar het oogsten en slachten plaatsvindt", zegt hoofd statistiek van FAO, Carola Fabi. "Er is bijvoorbeeld een groot probleem met de opslaginfrastructuur in de boerderijen.” Ze verwijst daarbij naar landen waar traditionele methoden worden gebruikt om voedsel te stockeren, waardoor het blootgesteld wordt aan micro-organismen, insecten en knaagdieren. 

Eenvoudige ingrepen zoals het vervangen van houten silo's door metalen tonnen, en het gebruik van zakken die behandeld zijn met insecticiden, zouden de verliezen al aanzienlijk kunnen verminderen, aldus Fabi. "Landbouwers hebben echter niet altijd de middelen om toegang te krijgen tot deze technieken. In die gevallen is overheidssteun nodig.”

Verminderen

Het rapport van de FAO is gebaseerd op de meest recente cijfers, die dateren van 2016. Om het probleem volledig de wereld uit te helpen, zijn meer gedetailleerde data over de bevoorradingsketen nodig, aldus het rapport. De Verenigde Naties willen, in het kader van het duurzame ontwikkelingsprogramma, tegen 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft verminderen en het voedselverlies in de productieketen terugdringen.

"Voedselverlies zet onnodig veel druk op het milieu en de grondstoffen die gebruikt werden om het voedsel te produceren", zegt directeur-generaal van FAO, Qu Dongyu. "Het betekent in essentie dat grondstoffen werden verspild en zonder reden vervuiling werd gecreëerd en broeikasgassen werden uitgestoten.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  De impact van voedselverspilling is ver overroepen: de natuur maakt het onmogelijk om alle voedsel op het juiste tijdstip en plaats te produceren. Soms is er te veel, dan weer te weinig en naargelang het weer wordt voedsel al dan niet sneller rot. Of dacht FAO extra vliegtuigen in te leggen als er ergens bijvoorbeeld teveel sla gegroeid is, omwille van buitengewone weersomstandigheden?

 • Marco Maerten

  En dan zijn er mensen die beweren dat er door 'overbevolking' geen voedsel genoeg is.Wetenschap heeft uitgewezen dat er heden voedsel is voor 12 miljard mensen of om te zeggen hoe sterk ongelijkheid in een neoliberale wereld terug toeneemt na een verbetering in jaren '60 en '70.

 • Rene Dannau

  speculatie met de prijzen eerst alles opkopen en dan een schaarste creëren en dan de prijs opdrijven.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Leg zware boetes op aan de supermarkten voor het voedseloverschot. Je zult eens zien hoe betaalbaar voedsel ineens zal worden.

 • Emi De graeve

  meer lokale landbouw zou al iets bijdragen tot minder verspilling, maar dit land wordt volgebouwd...