4 op 10 Amerikanen geloven niet in evolutieleer (die nochtans wetenschappelijk aanvaard wordt)

ShutterStock
Maar liefst 40 procent van de Amerikanen gelooft niet in de evolutieleer. Dat blijkt uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. De ondervraagden zijn ervan overtuigd dat de mens in zijn huidige vorm geschapen is door God en dat dit ergens in de jongste 10.000 jaar gebeurd moet zijn.

Deze visie op de wereld wordt ook wel creationisme of scheppingsleer genoemd.

55 procent van de ondervraagden gelooft wél dat de evolutie van de mens miljoenen jaren in beslag heeft genomen, een zienswijze die algemeen aanvaard wordt door de wetenschap. 33 procent denkt dat God er toch nog ergens de hand in heeft gehad; 22 procent dat God zich er helemaal niet mee gemoeid heeft. Die laatste groep wordt wel langzaamaan groter. 10 jaar geleden waren ze nog maar met half zo veel. De cijfers lopen gelijk met een toenemend aantal Amerikanen die zeggen dat ze zich niet meer identificeren met een of andere religie.


Er zijn ook grote verschillen als het op religieuze overtuiging en graad van opleiding aankomt. 56 procent van de protestanten, 34 procent van de katholieken en 68 procent van de ondervraagden die zeker één keer per week naar de kerk gaan, blijken creationisten te zijn. 59 procent van de mensen die zich niet identificeren met een godsdienst, gelooft in de menselijke evolutie zonder tussenkomst van God.

Hoe hoger de opleidingsgraad, hoe minder geneigd mensen lijken om creationist te zijn. Opmerkelijk is wel dat bij de ondervraagden met een bachelordiploma de groep die gelooft dat God toch nog een rol gespeeld heeft in de menselijke evolutie (40 procent) groter is dan de groep die denkt dat Hij er niets mee te maken had (33 procent).
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Meer dan twee miljard mensen gelooft niet in de evolutietheorie, w.o. één miljard moslims. En onder die twee miljard zijn miljoenen ongelovigen, meer bepaald zij die geloven in een intelligente ontwerper (Intelligent Design). Zoek op: Introductiefilmpje: ... De evolutietheorie ontkracht --- En verder: Schepping of evolutie?-www.scheppingofevolutie.nl --- Evolutie en geloof: evolutietheorie is een mythe, geen feit

 • Jan Rodrigus

  Ik geloof er ook niet in. Je kan het trouwens niet zwart op wit bewijzen.

 • Martin Vanbelleghem

  Nick Lersberghe.De nauwkeurige fijnafstelling van de verschillende natuurconstanten, die het aardse leven precies mogelijk maken, kan niet het resultaat zijn van blinde toeval. Evolutieleer,is een mythe die onder een wetenschappelijke dekmantel gepresenteerd wordt.Een eerste levende cel kan zich niet vanzelf ontwikkelen laat staan zich vermenigvuldigen aangezien die geen enkele genetische informatie zou hebben.

 • Nick Lersberghe

  @Martin Je weet duidelijk weinig over het onderwerp. Het enige wat toevallig is aan evolutie, zijn de mutaties. Het leven is totaal niet perfect ontworpen. Mensen zijn na de geboorte voor jaren compleet hulpeloos. Veel vrouwen sterven tijdens de bevalling. Heel veel genetische ziektes bestaan. Religieuze propaganda is geen goede bron van wetenschappelijke informatie.

 • Gino Denil

  De religie is uitgevonden om zijn eigen verantwoordelijkheid te ontlopen, Peter Borft. Want het ligt toch allemaal in handen van die schepper. Als die er niet is dan is het allemaal onze eigen verantwoordelijkheid. Ook als we onze wereld of misschien het hele leven definitief vernietigen. Als die schepper er wel is dan heeft hij ons met de rede, wetenschap en technologie de middelen gegeven om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen. Zou dat dan niet onze plicht zijn.