2019 was wereldwijd het op één na warmste jaar, en sloot ook het warmste decennium ooit af

Mensen vullen hun waterflessen aan een publieke fontein op een snikhete zomerdag in Brussel, archiefbeeld.
EPA Mensen vullen hun waterflessen aan een publieke fontein op een snikhete zomerdag in Brussel, archiefbeeld.
2019 was wereldwijd het op één na warmste jaar sinds het begin van de waarnemingen. Dat blijkt uit de informatie van Copernicus, het satellietprogramma van de Europese Unie. Het jaar sloot meteen ook het warmste decennium ooit af. 

Het warmste jaar ooit was 2016, maar dat beeld wordt enigszins vertekend door het weerfenomeen El Nino dat warme oceaanstromingen veroorzaakte en zo het zeewater langs de evenaar en in de oostelijke Stille Oceaan opwarmde. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was El Nino zelfs verantwoordelijk voor een wereldwijde temperatuurstijging van 0,2°C. 

Voor Europa het warmste ooit

Vorig jaar was slechts 0,04°C frisser dan 2016, wat van 2019 het op één na warmste jaar sinds het begin van de waarnemingen maakt. Dat blijkt uit de observaties van de Copernicus-satellieten, het Europese aardobservatieprogramma. Voor Europa was het zelfs het warmste jaar ooit. Vooral Alaska, Antarctica, grote delen van Oost- en Zuid-Europa, zuidelijk Afrika en Australië zagen het kwik vorig jaar stijgen.

“Alarmerende signalen”

De vijf warmste jaren ooit dateren trouwens allemaal van het afgelopen decennium: het kwik steeg gemiddeld met 1,1 tot 1,2°C in vergelijking met het pre-industriële tijdperk, en klom iets meer dan een halve graad hoger dan het gemiddelde voor de periode 1981-2010. Dat maakt van het decennium 2010-2019 meteen ook het warmste sinds het begin van de waarnemingen. 

"2019 was een uitzonderlijk warm jaar, met verschillende maanden die temperatuurrecords hebben gebroken", zegt Copernicus-directeur Jean-Noel Thepaut. De concentratie van CO2 is in 2019 blijven stijgen, tot het hoogste niveau ooit gemeten, klinkt het. "Dit zijn ontegensprekelijk alarmerende signalen.”

Een uitgedroogd stuk rivierbedding van de Rijn in het Duitse Düsseldorf afgelopen zomer.
EPA Een uitgedroogd stuk rivierbedding van de Rijn in het Duitse Düsseldorf afgelopen zomer.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guy Snoeckx

    Jammer genoeg worden wetenschappelijke onderzoekers tegengesproken, veelal door mensen die baat hebben bij winsten, of door mensen die betaald worden diezelfde categorie. Dat vertaalt zich in de bangmakerij over de kosten of oplossingen voor deze problematiek. End of story.