2015 wordt extra lang jaar: één seconde erbij

THINKSTOCK
De 30ste juni wordt een lange, slopende dag: er komt maar liefst één seconde bij. Geen paniek, het is geen maatregel van de regering om u nog langer te doen werken, maar wel het fameuze weerkerende fenomeen van de 'schrikkelseconde'.

Allemaal langer werken dit jaar. Het is de schuld van onze klokken. Door het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en onze uurwerkdag moet er af en toe een seconde bij op 's werelds atoomklokken.

Het komt er op neer dat de rotatie van de aarde bij wijlen versnelt en vertraagt. Daardoor zijn onze atoomklokken eigenlijk accurater dan de rotatie van de aarde zelf. Wanneer dat verschil te groot wordt, beslist de International Earth Rotation and Reference Systems Service tot een aanpassing van de gecoördineerde wereldtijd (UTC). En dat gebeurde maandag dus voor 30 juni van dit jaar.

In de war

Overigens heerst er ook enige onvrede over die schrikkelseconde. Onder meer de Verenigde Staten vinden dat die extra seconden computers en navigatiesystemen in de war brengen, zoals ook in 2012 gebeurde. Zij pleiten ervoor om de schrikkelseconden op te sparen tot er een schrikkeluur kan worden ingevoerd.

Maar andere landen en wetenschappers noemen het dan weer gevaarlijk om het verschil met de 'echte' aardse tijd te groot te laten worden. De discussie had beslecht moeten worden op de World Radiocommunication Conference van 2012, maar de hete aardappel werd toen doorgeschoven naar dit jaar.

Zeldzamer

Sinds de invoering van de schrikkelseconden in 1972 zijn, dit jaar incluis, in totaal 25 'sprongetjes' gemaakt, gemiddeld ongeveer een seconde per 18 maanden. De laatste 15 jaren lijkt de aarde weer wat sneller te draaien, want schrikkelseconden zijn sindsdien zeldzamer. Overigens is ook de optie van een 'negatieve' schrikkelseconde voorzien, mocht het ooit nodig zijn, maar wetenschappers verwachten niet dat dat ooit zal voorvallen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.