15 heerlijke lenteplekken om van de zon te genieten

Hallerbos
Agentschap voor Natuur en Bos - Pierre Kestemont Hallerbos
De zon moet zich maar laten zien en hop, daar stijgt de lentekoorts. Die dosis frisse voorjaarslucht verdient een uitstapje buiten de platgetreden paden. Het magazine Goesting wijst je de weg naar enkele prachtige stukjes groen, van wild en ongerept tot strak in het gelid. Voor meer tips kan je terecht op de Facebookpagina van Goesting.

1. Paarsblauwe pracht in het Hallerbos

Een lentewandeling in het Hallerbos als de wilde hyacinten hun kopjes door het bladerdek laten piepen, hoort absoluut thuis op het lijstje met dingen die je moet gedaan, gezien én geroken hebben. Het tere groen van de ontluikende beukenblaadjes zorgt voor een prachtig contrast met het paarsblauwe tapijt op de grond. Zo begrijp je meteen waarom fotografen uit binnen- en buitenland met kloppend hart zitten wachten tot de natuur het spektakel in gang zet.

Gelukkig is er de fantastische website van Pierre Kestemont, medewerker bij agentschap Natuur en Bos, die je nauwgezet op de hoogte houdt van de evoluties in het bos. Een gemarkeerde hyancintenwandeling is er niet omdat die enkel tijdens de bloeiperiode april die naam waar kan maken, maar je kan wel andere wandelingen combineren of de hyacintenwandeling van zo'n 7 km die Pierre uitstippelde vooraf downloaden. Handig, zo'n digitaal bos!

Hallerbos, Vlasmarktdreef 4, 1500 Halle. www.hallerbos.be.

Hallerbos
Agentschap voor Natuur en Bos - Pierre Kestemont Hallerbos

Het tapijt van wilde hyacinten moet je zien, beleven én ruiken.

2. Met een ezel op avontuur

Korte kinderbeentjes overtuigen dat wandelen best fijn is, kan enige moeite kosten. Tot je het grut vertelt dat jullie samen met een ezel op stap gaan en dat ze de ezel mogen borstelen, zadelen en op z'n rug mogen kruipen als ze even moe zijn van al dat stappen - zelfs grote mensen mogen opstappen, pret voor de hele familie dus. Nog meer goed nieuws: er gaat altijd een begeleider van de boerderij mee, zodat de wandeling niet uitdraait op een wedstrijdje om ter koppigst zijn.

Je kan kiezen voor een korte of lange wandeling, eventueel met een picknick. Tijdens de tocht geniet je van de prille lente in de Demerbroeken, een prachtig stuk ongerepte natuur met mooie uitzichten over de Demer. De wandeling start en eindigt in het fiets- en wandelcafé in de hoeve, een fantastische plek voor een ijsje of pannenkoek met zicht op de boerderij. Nog een tip: eind april, begin mei wordt er een ezelveulentje verwacht, spannend! 

Ezelboerderij De Hoef, Amerstraat 39, 3272 Messelbroek. www.dehoef.com. Reserveren noodzakelijk, vanaf € 45 voor een uur.

Met een ezel op wandel: pret verzekerd!
De Hoef Met een ezel op wandel: pret verzekerd!
Eind april, begin mei wordt er een ezelveulentje verwacht in De Hoef.
De Hoef Eind april, begin mei wordt er een ezelveulentje verwacht in De Hoef.

3. De benen strekken in het Zoniënwoud

Voor een dosis lente in grootformaat is het Zoniënwoud de ideale bestemming. Maar hoe krijg je zo'n groot woud onder de knie? Wij sturen je met een gerust hart naar B&B Hippodroom die nog geen jaar geleden z'n deuren opende midden in het groen en deel uitmaakt van de toegangspoort Groenendaal. Installeer je voor de lunch op het zonovergoten terras van brasserie Hippo-Smaak en smul van de originele gerechten geserveerd in weckpotjes; zo ben je startklaar voor een stevige wandeling van zo'n twee à drie uur.

Eigenaars Sophie en Davy sturen je op pad voor de Ruusbroecwandeling met hun persoonlijke aanvullingen. Niet alleen de natuur is hier namelijk indrukwekkend, overal zie je de sporen van koning Leopold II die de omgeving naar zijn hand heeft gezet, met de koninklijke loge op de oude renbaan en het arboretum waar hij wilde uitzoeken welke exotische bomen het hier goed doen - véél soorten, daarvan zie je vandaag het levende bewijs. Te moe om naar huis te gaan? De belle-époquevilla uit begin 1900 heeft alle troeven voor een weelderige nacht, zelfs je paard krijgt hier een stal met alle comfort dat een viervoeter verlangen kan.

B&B Hippodroom, Tumulidreef 7, 1560 Hoeilaart. www.hippo-droom.be en www.zonienwoud.be.

Installeer je voor de lunch op het terras van B&B Hippodroom en je bent startklaar voor een stevige wandeling.
B&B Hippodroom Installeer je voor de lunch op het terras van B&B Hippodroom en je bent startklaar voor een stevige wandeling.
B&B Hippodroom

Voor een dosis lente in grootformaat is het Zoniënwoud de ideale bestemming

4. Op safari in de Sahara

Dat de Sahara in België ligt, is een goed bewaard geheim. Tijd om daar verandering in te brengen, want dit prachtige natuurgebied in Lommel is het ontdekken absoluut waard. Over een tripje rond het kunstmatige meer dat onstond als gevolg van zandwinning voor de glaswinning doe je ongeveer een uur. Ben je in voor een langere wandeling, dan kan je je naar hartenlust uitleven in de vele naaldbossen rondom het witte duinengebied. Het natuurgebied is in totaal liefst 193 hectare groot.

Sinds enkele jaren wordt er sterk ingezet op natuurbescherming en dat heeft effect: heel wat bijzondere watervogels vinden hier beschutting tijdens de winter. In het voorjaar slaan de gevederde dieren aan het broeden, een prachtig schouwspel dat je vanuit de gloednieuwe uitkijktoren van 30 meter hoog perfect kan aanschouwen. Leg die verrekijker maar klaar.

De Soeverein, Sportveldenstraat 103, 3920 Lommel. www.toerismelommel.be.

Dat de Sahara ook in België ligt, is een goed bewaard geheim dat gerust beter bekend mag worden.

Toerisme Lommel

5. Bloesems galore

Geen lente zonder Limburgse bloesempracht. Een ideaal startpunt om de fruitsstreek te verkennen, is het Kasteel van Rullingen in Borgloon (bekend van de lekkere stroop!). Van aan het imposante kasteel vertrekken er drie wandelroutes van 4, 6 of 7,5 km. De korte wandeling is doenbaar met een buggy. De wandelingen nemen je mee door de prachtige vallei waardoor de Rullingenbeek en de Herk stromen. Hoog- en laagstamfruit bepalen hier het landschap, je bevindt je dan ook in het kloppend hart van de fruitstreek.

Cruciaal om optimaal van de bloesems te genieten is natuurlijk dat ze in bloei staan. Het weer in de gaten houden en ingewikkelde berekeningen maken is een optie, de bloesemmeter checken is net iets handiger. De actuele status van de kersen-, peren-, en appelbloesems wordt er netjes opgelijst. 

Kasteel van Rullingen, Rullingen 1, 3840 Borgloon. www.toerismelimburg.be.

Toerisme Limburg
Toerisme Limburg

6. Natuurbelevingstocht op de Kesselse Heide

De Kesselse heide is kleiner en minder bekend dan de Kalmthoutse. Maar ook hier vind je uitgestrekte heide- en zandvlakten en afwisseling met bossen. Een leuke manier om dit weelderige stukje natuur te ontdekken, is met de Geocache, een zoektocht met de gps en een ware trend. Je kan hiervoor een gewoon gps-toestel of een smartphone gebruiken, of je kan er eentje huren. Om de locaties of waypoints te vinden, moet je vragen beantwoorden en de coördinaten invullen op je gps. De Geocache op de Kesselse heide is echt iets voor natuuronderzoekers. Zo moet je de zuurtegraad van het vijvertje meten met een pH-strookje. Je zoekt uit of er salamanders, karpers of bevers in zitten en met je vergrootglas kijk je welke vorm een zandkorrel heeft. Wie alle opdrachten tot een succesvol einde brengt, krijgt een verrassing. De tocht duurt ongeveer twee uur en een half en kan voor kinderen vanaf acht jaar.

Kesselse Heide, Vaerestraat 4, 2560 Nijlen. www.provincieantwerpen.be.

De Kesselse heide is kleiner en minder bekend dan de Kalmthoutse, maar ook hier vind je uitgestrekte heide- en zandvlakten en de afwisseling met bos.
Kos De Kesselse heide is kleiner en minder bekend dan de Kalmthoutse, maar ook hier vind je uitgestrekte heide- en zandvlakten en de afwisseling met bos.

7. Op schattenjacht in Middelheim

Kunst en natuur op één plek: daar wordt een mens vrolijk van. Terwijl je je longen laat vollopen met de eerste lentelucht, loop je over de brug van Ai Weiwei en krijg je nog wat toppers van Henry Moore, Auguste Rodin, Panamarenko en Erwin Wurm op je netvliezen. Ook dit park kan je ontdekken met een Geocache, in de vorm van een fotospel. Je krijgt detailfoto's van de beeldhouwwerken die je moet zoeken en vervolgens een vraag erover. Ook als je het beeldenpark goed kent, is het nog leuk om het spel te spelen. Je kijkt toch nét iets anders en je ziet details die je daarvoor nooit opmerkte. Het Middelheim is ook hét loperspark bij uitstek. Er zijn grote, brede paden waar je buggy's, fietsers en andere obstakels makkelijk kan ontwijken. En de zachte ondergronden zijn een zegen voor je arme gewrichten. Vlakbij ligt park Den Brandt, met heuveltjes voor wie zich extra moe wil maken.

Middelheim, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen. www.middelheimmuseum.be.

Ook dit park kan je ontdekken met een Geocache, in de vorm van een fotospel.

Terwijl je je longen laat vollopen met de eerste lentelucht, loop je over de brug van Ai Weiwei.
Joris Casaer Terwijl je je longen laat vollopen met de eerste lentelucht, loop je over de brug van Ai Weiwei.

8. Welptocht in de Hoge Mouw

Waan je even in de Ardennen. De landduinen zijn hier weliswaar een tikje kleiner dan in het zuiden van 't land, maar ze zijn wel steil en dus leuk om naar boven en naar beneden te lopen. Wie geluk heeft, ziet misschien zelfs een hert of twee voor zijn neus wegspurten. De Hoge Mouw is het bos waar de griezelfilm Welp werd opgenomen. De gelijknamige Geocache Welp leidt je naar alle filmlocaties: het scoutskamp, de boomhut, het kampterrein, de wespenval... Voor wie veel lef heeft en houdt van morse en geheime boodschappen decoderen.

Geocache Welp, parking Goorseweg, 2460 Kasterlee.
www.toerisme-kasterlee.be.

Wie geluk heeft, ziet misschien zelfs een hert of twee voor zijn neus wegspurten.

9. Kleiputtentocht in De Schorre in Boom

De Schorre in Boom: dat zijn de vijvers, de groene heuvels van Tomorrowland en natuurlijk ook de houten brug van Arne Quinze. Boom is de streek van de vroegere steenbakkerijen, waar vroeger gedelfd werd naar klei. Veel van die voormalige kleiputten zijn ondertussen gevuld met water en een habitat geworden voor vogels, insecten en dieren. In een van de vijvers staat zelfs nog een oude kleibaggeraar. Ideale setting voor een wandeltocht, zo vond Wandelclub de Schorre­stappers. Ze stippelden een mooie route uit met begin in De Schorre, die verder loopt langs andere prachtige groene plekjes.

Kleiputtentocht, 12 april, De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom. www.wsvschorrestappers.be.

Veel van de voormalige kleiputten zijn ondertussen gevuld met water en een habitat geworden voor vogels, insecten en dieren.
De Schorre - Fenn Photography Veel van de voormalige kleiputten zijn ondertussen gevuld met water en een habitat geworden voor vogels, insecten en dieren.

10. Struinen door de duinen

Wie West-Vlaanderen zegt, zegt kust. 't Zeetje biedt echter meer stapmogelijkheden dan de klassieke strandwandelingen. In het pittoreske De Haan vind je bijvoorbeeld de Duinbossen, een uniek en uitgestrekt natuurgebied van maar liefst 152 hectare groot. Om dat grote gebied te verkennen, kan je terugvallen op de Duinbossenwandeling. Deze bewegwijzerde staptocht start en eindigt aan het tramstation De Haan aan Zee en stuurt je langs de mooiste plekjes van dit gebied.

De Duinbossen bestaan trouwens niet enkel uit bossen, je wandelt er ook door zandvlaktes met helmgras en duingraslanden. Als je goed oplet, kan je zelfs een uniek natuurfenomeen aanschouwen: de nestkoepels - ook wel gekend als mierenhopen - van de rode bosmier. Nog een surplus: jonge natuurverkenners kunnen zich in de Duinbossen uitleven in drie grote speelzones.

Tramhalte De Haan aan Zee, Koninklijk Plein, 8420 De Haan. www.visitdehaan.be.

Wie goed oplet, kan in de Duinbossen zelfs mierenhopen spotten.
ANB Regine Vanallemeersch Wie goed oplet, kan in de Duinbossen zelfs mierenhopen spotten.

11. De vredige natuur van Westvleteren

Van heinde en verre zakken bourgondiërs af naar naar dit kleine, maar wereldberoemde dorp in de Westhoek om er te proeven van de godendrank Westvleteren Trappist. Daarnaast kan je in de omgeving ook gewoon genieten van wonderlijke stukjes groen. De Sint-Sixtuswandeling, een tocht van zo'n zeven kilometer, loodst je langs de mooiste lentepracht in de bosrijke buurt. Uiteraard struin je in deze bierstreek ook langs hoppevelden en de wandeling voert je naar de Dozinghembegraafplaats, waar keurige witte grafstenen dappere strijders uit de Groote Oorlog herdenken. De wandeltocht begint en eindigt aan In de Vrede, het enige café ter wereld waar je Westvleteren Trappist kan degusteren. Op het groene terras kan je ook terecht voor een heerlijke belegde boterham, croque of hoeve-ijsje.

In de Vrede, Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren. www.toerismewesthoek.be en www.toerismevleteren.be.

De wandeltocht begint en eindigt aan In de Vrede, het enige café ter wereld waar je Westvleteren Trappist kan degusteren.
Westtoer De wandeltocht begint en eindigt aan In de Vrede, het enige café ter wereld waar je Westvleteren Trappist kan degusteren.

Van heinde en verre zakken bourgondiërs af naar naar dit kleine, maar wereldberoemde dorp in de Westhoek.

12. Knuffelen met koetjes en kalfjes

Op zoek naar een originele familie-uitstap middenin het groen? Dan ben je bij melkveeboerderij De Grote Linde aan het juiste adres, waar groot en klein proeven van het leven zoals het is op de boerderij. Je geeft de koeien en kalfjes eten en leert hoe je koeien moet melken. Als je geluk hebt, kan je zelfs assisteren bij de geboorte van een nieuw kalfje. Tussendoor blijft er uiteraard genoeg tijd over om te ravotten op het uitgestrekte terrein of om rustig bij te praten terwijl je geniet van het buitenleven.

Daarnaast biedt De Grote Linde ook enkele unieke activiteiten aan: naast het 'koeknuffelen', kan je ook gaan wandelen met de kalfjes. Een fantastische belevenis voor jong, maar zeker ook voor oud! Nog niet uitgestapt? Geen probleem, boerin Leen stippelde een leuke wandeltocht uit in de groene omgeving van de boerderij. Voor kinderen is een fotozoektocht voorzien. Wie uitgebreid de tijd wil nemen voor al deze activiteiten, kan overnachten in een van de prachtige hoevekamers bij de boerderij.

De Grote Linde, Beernemstraat 27, 8020 Oostkamp. www.degrotelinde.be.

Wandelen met kalfjes: het is eens wat anders.
Kos Wandelen met kalfjes: het is eens wat anders.

13. De mooiste melodie

De lieflijkste voorjaarsbloeiers zijn ongetwijfeld boshyacinten, in het Engels heel toepasselijk 'bluebells' genoemd. Die klokvormige, blauwe bloemetjes nestelen zich graag in oude loofbossen, zoals het Muziekbos op de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen. Het Muziekbos is sowieso een prachtig stukje natuur, maar in de maanden april en mei is het fotogenieker dan ooit dankzij de paarsblauwe tapijten van boshyacinten langs de kronkelende, groene wandelpaden. Om niets van het lentespektakel te missen kan je de Muziekbosroute of de Taalgrensroute volgen, van respectievelijk 10,2 en 12,8 km. Wie zijn oren spitst, zal tijdens de wandeling ongetwijfeld heel veel vogels horen tsjirpen. Maar muziek speelt hier niet. De 'muz' van het Muziekbos verwijst namelijk naar het Keltische woord voor 'moeras'. 

Muziekbos, Boekzitting, 9600 Ronse. www.natuurenbos.be/muziekbos.

De 'muz' van het Muziekbos verwijst naar het Keltische woord voor 'moeras'.
Griet Buyse De 'muz' van het Muziekbos verwijst naar het Keltische woord voor 'moeras'.

14. Blootsvoets

Het natuur - en recreatiegebied Gentbrugse Meersen is opgesplitst in verschillende delen, met voor elk wat wils. Een speeltuin voor de kids, volkstuintjes voor wie thuis geen plek heeft om een moestuin te beginnen, een Geboortebos voor alle piepjonge Gentenaarkes, en uitgestrekte drassige weilanden afgewisseld met bos voor wandelliefhebbers. In tegenstelling tot de meeste natuurgebieden, hoef je hier helemaal niet op de paden te blijven. Wél een aanrader is het Blotevoetenpad dat over gras, zand, modder en water loopt en je op een wel heel nauwe én nieuwe manier laat kennismaken met de Belgische grond.

Op 26 april kunnen sportievelingen zichzelf uitdagen voor de 5 of 10 kilometer op de Boterkoekenloop. Nadien kan je genieten van een picknick ten voordele van het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent. De Gentbrugse Meersen ademen immers naastenliefde. Zo hebben de vrienden van Luc De Vos, naar aanleiding van zijn begrafenis, maar liefst 25 000 euro aan giften verzameld voor het natuurgebied. Hij zal altijd de belangrijkste peter van het park blijven.

Gentbrugse Meersen, Braemkasteelstraat, 9050 Gentbrugge. www.gent.be/gentbrugsemeersen.

Luc De Vos zal altijd de belangrijkste peter van het park blijven.

Op 26 april kunnen sportievelingen zich uitleven tijdens de Boterkoekenloop.
Kos Op 26 april kunnen sportievelingen zich uitleven tijdens de Boterkoekenloop.

15. Beestenbos

Tot slot mag het Waaslandse Stropersbos zeker niet ontbreken op je 'te bezoeken'-lijstje. Het natuurdomein is een samenspel van bosgebied, heivelden, natte weides, graslanden en grachten, wat voor een leuke afwisseling zorgt. Om te voorkomen dat de weilanden bebossen, worden natuurlijke grasmaaiers ingeschakeld: wollige gallowayrunderen, schapen en kleine koninkpaarden. Een snoezige attractie! Krijg je maar geen genoeg van de natuur? Blijf dan logeren in de nieuwe bivakzone tussen de dieren. Je mag je tentje neerplanten midden in het grote begrazingsblok. Een vangkraal rond de zone voorkomt dat de galloways aan je tenen gaan knabbelen terwijl je slaapt. Geniet van de zonsondergang en schaar je 's avonds met het hele gezelschap rond de barbecue. Hier droom je vanzelf weg met de stille fluisteringen van het bos.

Stropersbos, Liniewegel, 9190 Stekene. www.stropersbos.be.

Een van de natuurlijke grasmaaiers in het bos.
ABN Een van de natuurlijke grasmaaiers in het bos.