1 miljoen schoenen en bergen van andere rotzooi: kusten van afgelegen archipel bezaaid met plastic

Afval op een strand van de Cocoseilanden.
AFP Afval op een strand van de Cocoseilanden.
De kusten van een afgelegen Australische archipel liggen bezaaid met 414 miljoen stukjes plastic afval. Dat blijkt uit een studie die vandaag is gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports. De auteurs schatten het gewicht van al het plastic op de Cocoseilanden op 238 ton. Onder het afval zouden zich bijna 1 miljoen schoenen en ruim 370.000 tandenborstels bevinden. 

De Cocoseilanden, halverwege Australië en Sri Lanka, worden ook weleens Keelingeilanden genoemd. De eilanden liggen op zowat 2.100 km van de noordwestkust van Australië. Volgens de volkstelling van 2016 wonen er amper 550 mensen.

Volgens Jennifer Lavers van de Universiteit van Tasmania, hoofdonderzoeker van de studie, zijn afgelegen eilanden met een heel kleine bevolking een indicatie om na te gaan hoeveel plastic afval ronddrijft op de oceanen. "Eilanden als deze zijn zoals kanaries in een koolmijn, en het wordt alsmaar dringender dat we de waarschuwingen die ze ons geven niet zonder gevolg laten", aldus Lavers. "Plasticvervuiling is nu alomtegenwoordig in onze oceanen, en afgelegen eilanden zijn de ideale plaats om een objectief zicht te krijgen op het volume plastic afval."

Afval op een strand van de Cocoseilanden.
AFP Afval op een strand van de Cocoseilanden.

Het afval op de Cocoseilanden bestaat vooral uit gebruiksartikelen die maar één keer gebruikt kunnen worden, zoals dopjes van flessen of rietjes, en een groot aantal schoenen en flipflops. Het lijkt wel of ware flip-flopgolven de stranden overspoelen. De 238 ton plastic is overigens een conservatieve schatting, gebaseerd op steekproeven tot tien centimeter onder de grond, waar zich het meeste afval bevindt.

Toename

Lavers schreef in 2017 al dat het onbewoonde Henderson, in de Stille Zuidzee, wereldwijd de hoogste dichtheid aan plastic afval heeft. 

Annett Finger van Victoria University, co-auteur van de studie, wijst erop dat de wereldwijde productie van plastic blijft toenemen. "In 2010 alleen kwam 12,7 miljoen toen plastic in onze oceanen terecht, 40 procent daarvan kwam in het jaar van de productie weer terecht in de afvalstroom. De enige leefbare oplossing is de productie van plastic en consumtpie in te perken, en tegelijk het afvalbeheer te verbeteren." 

Rommel op het onbewoonde eiland Henderson.
AP Rommel op het onbewoonde eiland Henderson.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nico Dakman

  Plastiekproductie neemt niet toe, ik merk bij vele producten dat ze hun best doen om minder plastiek rond hun producten te doen .In Delhaize met hun stoffen zakjes bvb. Het meeste afval komt niet van bij ons maar van Azie .

 • piet devlieger

  Mooi is het niet maar ik voel me niet aangesproken en zeker niet schuldig aan plasticvervuiling. Mijn plastic gaat in een (dure) blauwe zak en ik betaal allerlei taksen om dat plastic te recycleren en dergelijke. Dat de echt vervuilende landen er iets aan doen of gedwongen worden er iets aan te doen, dàt moet de boodschap zijn. Het is genoeg gedocumenteerd wie de grote vervuilers zijn - en dat zijn wij niet - dus die moeten aangepakt worden.

 • rene vreys

  GA eerst eens uitzoeken wie dat in de zee gooit en kom dan met resultaten .

 • raf janssens

  dit spoelt niet in zee dit word gedumpt

 • vandekempen bart

  die rommel wordt niet in het westen in rivieren en zo in zee gegooid.