1 kans op 4 voor Antwerpenaar dat hij naar Mars verhuist

Antwerpenaar Brad Moore.
RTBF Antwerpenaar Brad Moore.
Antwerpenaar Brad(ley) Moore (42) mag beginnen dromen van een enkelreis naar Mars. De Mars One-stichting wil 24 mensen naar de rode planeet sturen om er een nieuwe gemeenschap op poten te zetten. Van de 200.000 gegadigden zit de Antwerpenaar bij de laatste honderd die kans maken, dat schrijft Het Nieuwsblad. "Ik wil dit zo graag, ook al zie ik mijn familie dan nooit meer terug", zegt hij.

Een ruimtereis maken naar Mars om nooit meer terug te keren naar de aarde. De gemiddelde Vlaming vindt dit waarschijnlijk vooral een volslagen gestoord idee, maar toch kreeg de Nederlandse initiatiefnemer voor het Mars One-project, Bas Lansdorp, maar liefst 200.000 brieven van kandidaten wereldwijd. Nog 100 kandidaten blijven over, waaronder één Belg: Brad.

De Antwerpenaar met Amerikaanse roots vertelt aan Het Nieuwsblad dat hij nog maar één ronde moet overleven om in 2024 naar Mars te trekken. "Het wordt nu heel echt", zegt hij. Brad heeft Amerikaanse roots en woont al elf jaar in Antwerpen. Waarom hij geselecteerd is, is ook voor hem voorlopig nog een raadsel. "Ik heb psychologie gestudeerd en ik ben gefascineerd door wetenschap, maar ik ben zeker geen freak", klinkt het.

Voorlopig heeft de 42-jarige Antwerpenaar vooral mentale proeven moeten afleggen. Tegen de zomer weet hij welke volgende proef hem te wachten staat. Of het project wel financieel haalbaar is, is voorlopig nog maar de vraag. Via crowdfunding is 670.000 euro verzameld, terwijl je 5 miljard euro nodig hebt om vier mensen naar Mars te sturen. Tv-maatschappij Endemol wil wel een tv-programma maken over het project en kan daarmee een interessante som geld binnenbrengen.

Brad krijgt de volle steun van zijn familie, ook al betekent zijn eventuele selectie dat hij nooit meer naar de aardbol zal terugkeren. "Ze vinden het idee dat ik voorgoed wegga niet leuk, maar ze weten dat ik niets liever wil. Dat ik nooit meer terugkom, dat is dan maar zo", klinkt het.

EPA
Dans les 100 derniers candidats pour Mars du 17 février 2015, info : RTBF Vidéo