1 Belg op 2 vindt dat nazisme "interessante ideeën" bevat

UNKNOWN
Zowat 43 procent van de Belgen vindt dat het nazisme "interessante ideeën bevat", zelfs al is het "wezenlijk of gedeeltelijk te verwerpen". Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Dedicated Research in opdracht van het weekblad Paris Match. Daartegenover staat dat 44 procent van oordeel is dat de ideologie "in zijn geheel verworpen moet worden."

De ondervraagden die vinden dat het nazisme een zekere legitimiteit heeft, denken daarbij hoofdzakelijk aan het nationalistische principe en aan de principes die bedoeld zijn om de nationale economie nieuw leven in te blazen, en in mindere mate aan de prioriteit die gegeven moet worden aan de eigen bevolking.
 
Een grote meerderheid van de Belgen is naar eigen zeggen goed op de hoogte van het nazisme: 13 procent noemt zich "goed geïnformeerd", 56 procent "redelijk goed geïnformeerd". Mensen onder de 25 blijken minder op de hoogte: meer dan de helft van hen weet niet dat het antisemitisme deel uitmaakt van de grondslagen van de ideologie. Volgens de meerderheid van de Belgen (86 procent) bestaat het nationaalsocialisme ook vandaag nog in andere vormen.

Een meerderheid van de Franstaligen en 32 procent van de Vlamingen vindt dat de politieke context in België gunstig is voor de opleving van ideologieën met nazistische inspiratie. Het onderzoek gebeurde via internet op 7, 8 en 9 oktober bij een representatief staal van 1.000 Belgen. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. (belga/tma)