Ga naar de mobiele website
^ Top

"Zwangere man kan morgen al...medisch gezien toch"

ThinkStock
Een zwangere man: in principe kan het morgen al. Of het er ooit écht van zal komen, is maar de vraag. "Na een baarmoedertransplantatie zou een man perfect zwanger kunnen worden", zegt fertiliteitsarts Petra De Sutter van het UZ Gent. "Geen enkel ziekenhuis zal die ingreep echter toestaan. Maar wie weet zijn de geesten over 20 jaar zo geëvolueerd dat we het dan wel normaal vinden?"

Het was lachen geblazen, in 1994. Ex-bodybuilder Arnold Schwarzenegger, op dat moment volledig opgetrokken uit testosteron en flauwe moppen, vertolkt in 'Junior' een gynaecoloog die bij een experiment zelf zwanger wordt. Stoere bink met bolle buik: hihi, haha. Een goeie twee decennia later wordt de fictie van destijds steeds realistischer. "Mannen die zwanger worden en een baby baren: in theorie kan het morgen al", zegt fertiliteitsprof Petra De Sutter, die gisteren haar nieuwe boek 'De maakbare baby. Een onbegrensd verlangen?' voorstelde. "In Zweden zijn vorig jaar de eerste baarmoedertransplantaties uitgevoerd. Met succes, er zijn intussen al kinderen uit geboren."

James Arthur

Die transplantaties gebeurden, voor alle duidelijkheid, bij vrouwen die zonder baarmoeder waren geboren. Maar in theorie zouden dus ook mannen getransplanteerd kunnen worden?

"Op medisch-technologisch vlak is er inderdaad geen groot probleem. Uiteraard is het hebben van een baarmoeder niet de enige voorwaarde voor een zwangerschap. Je hebt ook nog het hele hormonale gebeuren, bijvoorbeeld, maar dat valt allemaal op te vangen met medicatie."

Dus als zich morgen een homokoppel bij jullie aandient dat graag een eigen baby heeft in plaats van een beroep te doen op een draagmoeder, dan kan dat?

"Nee, zover zijn we nog lang niet. Het is niet omdat het kan, dat het ook mag. Geen enkel ziekenhuis zal die ingreep uitvoeren, geen enkele ethische commissie zal hiervoor toestemming geven. Maar je geeft wel een goed voorbeeld: als het ooit toegestaan wordt, dan zullen homokoppels allicht tot de eerste geïnteresseerden behoren."

Waar moeten de baarmoeders dan vandaan komen? En hoe komt een baby van een man dan ter wereld? Lees het hele interview met Petra De Sutter in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • J Ada

  De wereld is al millenia 'zot', kijk maar hoeveel gelovigen er nog rondlopen. Dat vind ik veel 'zotter' dan een medische behandeling als deze.

 • Berlinda Lenssens

  Wereld doorgedraaid en de dokters hebben daar schuld aan.

 • Zafer Ozturk

  Alle gestoorde veranderingen in een gemeenschap begint met ideën. Daarna komen de durvers. Eerst worden ze uitgelachen of gediscrimineerd. Dan vechten ze voor hun rechten. Het belachelijkste is na aantal jaren worden ze normaal beschouwd in gemeenschap. Besluit alle stomme dingens worden normaal beschouwd. Iemand moet dit stoppen.

 • Benesha

  De mens die denkt dat hij god is...typisch voor een beschaving die op zijn einde loopt...

 • frank triolet

  De wereld is zot

Meld een bug