Ga naar de mobiele website
^ Top

"Wat Jan Mulder doet met voetbal, wil ik doen met wiskunde"

'PROFESSOR PI' OVER ZIJN NIEUWE COLUMN IN PLUTO

photo_news
Vanaf morgen trakteert professor Dirk Huylebrouck (60) u wekelijks op boeiende weetjes uit de wondere wereld van de wiskunde. Zijn column verschijnt in Pluto, onze nieuwe wetenschapsbijlage. "Er mag zelfs elke week een formule instaan. Dat vind ik dapper van de krant, want je hoort weleens zeggen: 'Elke formule meer, is duizend lezers minder.'"

Zelf is professor Huylebrouck buitengewoon geïntrigeerd - boze tongen beweren: enigszins geobsedeerd - door het getal pi: die wonderlijke waarde van 3,14-en-een-oneindig-aantal-cijfers-na-de-komma waarmee onder meer de omtrek van cirkels berekend kan worden. De professor beperkt zich daar echter niet toe. "Mijn auto is een Kia Picanto", zegt hij. "Ik heb de 'Pi' en de 'canto' elk aan de andere kant op het kofferdeksel laten zetten. Mijn nummerplaat is PI-314. Ik wil niet rondrijden met JOHNNY of MARINA, maar PI-314 vond ik subtiel genoeg. Af en toe toetert er iemand naar mij en steekt zijn duim op."

Hoe bent u zo aan die wiskunde verslingerd geraakt dat u een paar duizend euro veil heeft voor een nummerplaat met pi?

"Dat begon al op de middelbare school. Bij taalvakken, zoals Frans, hing het van de leraar af of ik het leuk vond. Maar wiskunde blééf voor mij mooi, onafhankelijk van de leraar. Sommige mensen zullen zeggen: wiskunde is constant oninteressant. Voor mij was het constant interessant. Toen ik naar de unief ging, lag het voor de hand dat ik dat zou studeren. Uiteindelijk ben ik ook gedoctoreerd - gelukkig kreeg ik van mijn promotoren een vraagstuk dat viel op te lossen."

Huylebroucks liefde voor het getal pi gaat nog verder. "Als ze in een hotel vragen of ik een voorkeur heb voor een kamer, dan antwoord ik fijntjes: 'I prefer room 314.' Ze kijken dan vreemd op, maar soms - als ze vrij is - krijg ik effectief kamer 314," bekent hij. Het hele verhaal leest u in onze Pluszone. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • mobius vandenhole

    Pipo

Meld een bug