Ga naar de mobiele website
^ Top

"Was meteoriet 30 seconden later ingeslagen, hadden dinosaurussen nu misschien nog geleefd"

thinkstock
30 seconden: dat is wat het lot van de dinosaurussen 65 miljoenen jaar geleden wel eens bezegeld zou kunnen hebben. Een team van Amerikaanse en Engelse wetenschappers heeft berekend dat als de meteoriet - die toen een einde maakte aan drie kwart van het leven op aarde - seconden vroeger of later was ingeslagen, de wereld er nu wel eens heel anders had kunnen uitzien. Vermoedelijk zonder ons.

Het was zowat de grootste verdwijntruc uit de geschiedenis van onze planeet. Wetenschappers van de University of Texas en Imperial College Londen vroegen zich af hoe een meteoriet - die in vergelijking met de aarde niet eens zo groot was - toch zo een gigantische impact kon hebben. In verhouding was het alsof een korrel zand tegen een bowlingbal was gevlogen.

"De meteoriet raakte de aarde gewoon op een heel ongelukkige plaats", aldus geofysicaprofessor Sean Gullick van de University of Texas in Austin. "Ze verpulverde een dikke rotslaag vol zwavel, waardoor die verdampte in de atmosfeer en het licht van de zon tegenhield. Daardoor werd de aarde in een globale winter gedompeld. Exit de dinosauriërs. Na 150 miljoen jaar heerschappij."

Oceaan
Maar was de meteoriet 30 seconden vroeger of later ingeslagen, zou hij wel eens veel minder schade berokkend kunnen hebben. En zouden de dinosaurussen nog kunnen hebben geleefd. Het ruimtepuin zou dan in de oceaan terechtgekomen zijn, wat een veel kleinere impact gehad zou hebben.

De wetenschappers boorden voor hun onderzoek ongeveer anderhalve kilometer diep in de bodem op de plek waar de meteoriet insloeg, vlakbij het Mexicaanse schiereiland Yucatan: de Chicxulubkrater in de Golf van Mexico. En ze vonden voor de allereerste keer bewijs voor de these. "Volgens de stalen moet er meer dan 100 miljard ton zwavel in de atmosfeer terecht zijn gekomen, plus het roet van de branden die uitbraken", aldus professor Joanna Morgan van het Imperial College Londen. "Dat was genoeg om de planeet een decennium lang af te koelen en bijna al het bestaande leven uit te roeien. Maar het bood ook kansen aan nieuwe soorten. Zoals wij."

De wetenschappers konden ook bepalen dat de meteoriet 15 kilometer breed moet zijn geweest en onze aarde geraakt moet hebben met 65.000 kilometer per uur. Ze kwamen ook tot nieuwe inzichten in hoe dergelijke inslagen mee de toekomst van planeten bepaalt en condities kunnen creëren voor het ontstaan van nieuw leven. Het gaf ook een nieuwe kijk op hoe het oppervlak van een planeet zich bijna als vloeistof gedraagt als een meteoriet inslaat, terwijl tot nu toe eerder gedacht werd dat inslagen de oppervlakte vervormen, doordat de bodem rond de krater wegsmelt.

De resultaten van het onderzoek zijn te zien in de nieuwe documentaire 'The Day the Dinosaurs Died', die morgenavond te zien is op BBC2 om 22 uur.

Meer over32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bono Junior

  waarom het moeilijker maken dan nodig ? De aarde draait rond aan 1660 km/u. Op 30 seconden is dat een afstand van ongeveer 14 km (over de evenaar gemeten, om het simpel te houden). Dàt bedoelen ze: de meteor zou naast die zwavelhoudende laag terecht gekomen zijn.

 • Annelies Vandenbroeck

  Spijtig. De planeet had beter af geweest zonder ons. Wij roeien onze natuuijke vijanden uit en vermenigvuldigen ons exponentieel, dat loopt voor ons dus ooit eens heel slecht af. Dan kan de planeet zich eindelijk weer herstellen, maar ze zal veel werk hebben met al de rotzooi dat achterblijft.

 • Alpina Jo

  Denken jullie dat het puur toeval is of wa? Het hoogste kennis dat gekend is op aarde is chirurgie, het lichaam van de mens, als iemand een gsm uitvind dan is er toch een maker is toch logisch... hoe komt dan dat alles wat we rond ons zien een link heeft met onze lichaam , zonder sterven we af, denk toch na mensen hebben jullie daarvoor geen hersenen gekregen...

 • Patjeam Pm

  Jammer dan zou de aarde nog puur en ongeschonden zijn

 • Corrupt Belgistan

  Het zal de schuld van de vluchtelingen zijn zeker?

Meld een bug