"Vliegend strijkijzer" van de ESA mag woensdag de ruimte in

afp
Op de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is het licht op groen gezet om komende woensdag een Europees experimenteel ruimtevliegtuig, de IXV, te lanceren. Dit hebben het Europese Ruimtevaartbureau ESA en het Europese lanceerbedrijf Arianespace getwitterd.

Na een laatste analyse is beslist om woensdag tussen 14.00 en 15.43 uur Belgische tijd een lichte Vega-draagraket te lanceren met in de nok de onbemande IXV.

"IXV" staat voor "Intermediate eXperimental Vehicle". Het ruimtetuig ziet eruit als een zeer kleine spaceshuttle ter grootte van een auto, en heeft min of meer de vorm van een strijkijzer.

Eenmaal afgezet door de Vega maakt het tuig autonoom een vlucht. De IXV duikt terug de atmosfeer in en moet uiteindelijk, afgeremd door een valscherm, 100 minuten na lancering in de Stille Oceaan neerploffen. Een schip moet de minishuttle bergen.

AFP

Wereldprimeur

De ontwikkeling van het experimentele ruimtetuig duurde vijf jaar. Bedoeling van de missie is terugkeertechnologie voor toekomstig ruimtetransport uit te testen. Indien de test slaagt, betekent dit een wereldprimeur, aldus ESA-programmadirecteur Giorgio Tumino.

België participeert voor ongeveer tien procent in IXV. Sabca leverde de actuatoren (een soort hydraulische hefbomen) die de "flappen" besturen en die dezelfde zijn als voor de Vega. QinetiQ Space speelt een rol in de "avionics" en software. SAS is betrokken bij de "operaties" en het grondsegment. De Karolingische dochter van hoofdaannemer Thales Alenia Space werkte mee aan elektrische systemen op de grond en aan het elektronisch geheugen van het tuig zelf.