"Vandaag zwaar winterweer: ga niet onnodig de weg op"

UNKNOWN
Door het zware winterweer dat vooral vandaag en ook zondag voorspeld wordt, kan het op de wegen erg gevaarlijk worden. Vandaag wordt veel sneeuw en een harde wind verwacht en dat kan voor een beperkte zichtbaarheid op de wegen zorgen. Vooral Limburg en Vlaams-Brabant zouden het zwaar te verduren kunnen hebben. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Het KMI voorspelt dat de sneeuw in het tweede deel van de nacht van vrijdag op zaterdag in de Ardennen en later ook in de Kempen en het centrum van het land valt. Zaterdag verovert de sneeuwzone ook de rest van het land en kan er 1 tot 5 cm sneeuw vallen. Een beperkte zichtbaarheid en sneeuw op de weg kan volgens Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum voor moeilijke omstandigheden zorgen op de wegen. Vooral de linkerrijstrook op de autosnelwegen zal moeilijk berijdbaar zijn. "Zaterdag zal er geen drukke ochtendspits zijn en de drukte pas rond 10 à 11 uur beginnen", voorspelt Beeckman.
 
Gevaarlijke wegen
Het Verkeerscentrum raadt de mensen aan om enkel de auto te nemen als het echt moet, meer reistijd uit te trekken voor verplaatsingen en erg voorzichtig te rijden. "Ga niet onnodig de weg op, zeker 's nachts niet", aldus Beeckman.

Weggebruikers moeten er volgens het Agentschap rekening mee houden dat bepaalde wegen dit weekend glad of beperkt toegankelijk kunnen zijn. Om te voorkomen dat de sneeuw dit weekend wordt vastgereden tot een ijslaag, wordt er nu al preventief gestrooid.

Strooizout
Er wordt ook gevreesd voor een algemeen tekort aan strooizout en dus is de zoektocht naar alternatieven begonnen. Voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid is het enige echte alternatief pekel. Gemeenten in Vlaanderen zijn al overgeschakeld op alternatieven zoals zand en heel fijn steengruis.

Het AWV raadt voorlopig aan spaarzamer om te springen met strooizout en eerst te ruimen vooraleer te strooien. Op die manier wordt er bij het strooien minder zout verbruikt. Geraakt het strooizout toch op, wordt er pekel ingezet. "Dat is eigenlijk hetzelfde product als strooizout, maar dan aangelengd met water", zegt Anton De Coster van het AWV. "Pekel wordt trouwens nu al standaard gebruikt bij preventieve strooibeurten."
 
Het dreigende tekort aan strooizout noopt ook onze Nederlandse bovenburen tot creatieve oplossingen. De gemeente Etten-Leur lost de zoutkrapte op door gladde wegen te bestrooien met Atlantisch zeezout, de basis voor badzout, en Zeeland overwoog zongedroogd strooizout uit Egypte als alternatief.

Openbaar vervoer
De MIVB neemt extra maatregelen door het winterweer. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij zet vanaf morgenochtend onder meer extra interventievoertuigen in om zout te strooien op de wegen en op de perrons voor de reizigers. Op het tramnetwerk rijden er tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag drie voertuigen die moeten vermijden dat de wissels vastvriezen. Mogelijk kunnen er meer voertuigen ingezet worden tijdens de nacht van zaterdag op zondag.
 
De MIVB sluit niet uit dat een deel van het busnetwerk tijdelijk niet geëxploiteerd wordt, vooral in de gemeenten waar er veel en stevige hellingen zijn op de weg, zoals in Oudergem, Woluwe en Ukkel. De Waalse vervoersmaatschappij TEC verwacht vertragingen op haar netwerk. (belga/lpb/gb)