"Uniek mineraalwater dat extra hydrateert" wordt op 915 meter diepte uit zee gepompt

Thinkstock
Danone investeert in een Hawaïaans bedrijf dat water van de zeebodem in de Stille Oceaan pompt en bottelt. Het water zou een unieke mix zijn van natuurlijke elektrolyten en mineralen, waardoor het “extra hydraterend” is.

“Voor de kust van Hawaï ligt een pure waterbron, ver weg van het licht en de beschaving”, zo is te lezen op de website van Kona Deep, het bedrijf waarin Danone investeert. Kona Deep - dat twee jaar geleden is begonnen - gaat meer dan 900 meter de diepte in om het water van die diepe zeestroming te bottelen. Dat water zou afkomstig zijn van gesmolten gletsjers in Groenland en Ijsland en dat is wat het zo speciaal maakt. 

“Het water zinkt naar de bodem van de oceaan door het verschil in zout, concentratie en gewicht”, aldus Kona Deep. “Dan begint er een proces van 1000 jaar: het water legt een reis rond de wereld af. Zo passeert het onder andere over onderwater vulkaankloven, vanwaar het elektrolyten en mineralen meeneemt. Uiteindelijk komt dat water aan voor de kust van Hawaï.”

"Verantwoord en duurzaam"

Kona Deep pompt het water op met een buis die tot een diepte van zo’n 915 meter gaat. Het bedrijf ontzilt het zeewater met de omgekeerde osmose techniek. Osmose is een proces waarbij een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door een membraan stroomt. Dat membraan laat de vloeistof door, maar niet de opgeloste stoffen. Bij omgekeerde osmose gaat de vloeistof in een andere stromingsrichting dan bij osmose. Het bedrijf verkoopt online een pak van twaalf 1 liter-flessen voor 28 euro, dat is meer dan het dubbele van een pak Evian. 

Danone, dat onder andere Evian verkoopt, heeft geen details gegeven over de impact van het proces op het milieu. Maar het bedrijf laat weten dat “Kona Deep op een verantwoorde en duurzame manier te werk gaat”. Het is niet geweten hoeveel geld Danone heeft geïnvesteerd in Kona Deep. 

Twitter9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel de Coorebyter

  Als je echt veel geld wil verdienen moet je zaken verkopen die je geen geld kosten. Lucht, water of immateriële zaken die via software miljoenen keren opnieuw de kas doen rinkelen. Als je arm wil blijven of worden, moet je in deze val trappen en deze dingen kopen. Hoe noemen ze dit nog? hip zijn, dacht ik.

 • leetje van gorcum

  water is water

 • Ferdinand Engelbeen

  Dat is op zijn Antwerps : "iemand op flessen trekken" (iemand voor de gek houden), letterlijk dan: je verkoopt "mineraal" water waar alle mineralen zijn uitgehaald. Hoef je niet uit Hawaï te halen, kan je zo uit de dichts bijzijnde waterput halen met reverse osmosis...

 • Daniel Corstjens

  De diepzee zat toch vol met plastiek volgens een artiekel deze week!!???

 • PAUL PIENS

  water zou gratis moeten zijn voor ieder mens op aarde.