"Steeds meer bewijs dat pedofilie al in baarmoeder ontstaat"

THINKSTOCK
Pedofielen hebben een grote kans linkshandig te zijn, vaste oorlellen te hebben en een open gehemelte. Deze kleine lichamelijke afwijkingen ontwikkelen zich gelijktijdig tijdens de zwangerschap. Dat bewijst volgens wetenschappers dat pedofilie zich al in de baarmoeder ontwikkelt.

Onderzoekers van de University of Windsor in Canada onderzochten 140 patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis die verontrustend of verboden seksueel gedrag vertoonden. De aanname dat pedoseksuelen vaak zelf ook in hun jeugd misbruikt zijn, klopt volgens de wetenschappers waarschijnlijk niet.

"Er is steeds meer bewijs dat de basis van pedofilie ligt in de ontwikkeling van het brein", zegt Fiona Dyshniku, leider van het onderzoek, in de Daily Telegraph. "Als blijkt dat pedofilie een biologische en prenatale oorsprong heeft, dan zal dat van invloed zijn op de behandeling van deze groep, en die hopelijk verbeteren."

De bevindingen suggereren dat kindermisbruikers al in een vroeg stadium herkend kunnen worden, voordat ze een misdaad begaan.

Afwijkingen
Afwijkingen aan het gezicht ontwikkelen zich tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap, uit hetzelfde weefsel waaruit het zenuwstelsel ontstaat. De afwijkingen kunnen ook ontstaan door blootstelling aan virussen, complicaties tijdens de zwangerschap, alcohol, drugs of ondervoeding. Ze komen vooral bij mannen voor, wat er op kan wijzen dat het mannelijke brein gevoeliger is voor verstoringen tijdens de prenatale ontwikkeling.

De onderzoekers constateerden dat pedofielen vaak ook lichamelijke afwijkingen hebben als een open gehemelte, een kromme pink, een derde teen die langer dan de tweede is of een grote afstand tussen de grote en de tweede teen.

"Jarenlang werd gedacht dat kindermisbruik aangeleerd gedrag was, door daders die zelf als kind misbruik zijn", zegt klinisch neuropsycholoog en medeonderzoeker Rachel Fazio. "Dat speelt in sommige gevallen mee, maar dat is niet het geval met werkelijke pedofilie."Video