'Seksistische' Nobelprijswinnaar: "Mijn uitspraken waren sarcastisch"

AFP
De Britse biochemicus Tim Hunt klaagt in een interview met The Guardian dat de media niet de moeite hebben genomen om zijn kant van het verhaal te vertellen. De Nobelprijswinnaar nam deze week ontslag bij het University College in Londen nadat hij onder vuur was komen te liggen na enkele sekstische uitspraken.

Tijdens een bijeenkomst van vrouwelijke wetenschappers en wetenschapsjournalisten in Seoel hield de 72-jarige Hunt een pleidooi voor gescheiden laboratoria. "Laat me jullie vertellen over mijn probleem met meisjes. Drie dingen gebeuren wanneer je in het labo bent. Je wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en wanneer je ze bekritiseert, huilen ze." Die uitspraken leverden hem felle kritiek op.

Geen seksist
"Ik was erg nerveus en een beetje in de war, maar ja, ik heb die onvergefelijke opmerkingen gemaakt. Alleen ik maakte ze op een totaal schertsende, ironische manier. Er was een beleefd applaus en dat was het, dacht ik. Niemand beschuldigde mij dat ik een seksistisch varken zou zijn," zegt Hunt nu tegen The Guardian.

Zijn vrouw, professor Mary Collins, die ook werkzaam is bij het University College, vult hem aan: "Het was een ongelooflijk dom ding om te zeggen. Als je Tim niet kent, vat je zoiets op als beledigend. Maar hij is niet seksistisch. Ik ben een feminist, en ik zou niet met hem samen zijn als hij seksistisch was."

Onmiddellijk ontslag
Terwijl Hunt nog in Seoel was, werd Collins ontboden bij de universiteit. Ze kreeg te horen dat Hunt onmiddellijk ontslag moest nemen of zou worden ontslagen. Toen hij thuis kwam stuurde Hunt zijn ontslagbrief. Collins: "Ik kreeg vooraf geen enkele waarschuwing of hulp aangeboden van de universiteit; ondanks dat ik er al bijna 20 jaar werk. Wat ze hebben gedaan is onacceptabel."

Even later kreeg Hunt ook te horen dat hij weg moest bij het European Research Council, waar hij in het bestuur zat. Hunt: "Dat deed echt pijn. Ik heb jarenlang geholpen om dit op te zetten en de Europese wetenschap te promoten."

Huilend op de bank
Ondertussen kreeg de rel veel aandacht op social media en in de Britse pers. Fotografen en verslaggevers verdrongen zich voor het huis van het echtpaar. "Tim zat op de bank en begon te huilen," zegt Collins. "Toen begon ik te huilen. We steunden op elkaar."

Verschillende vrouwelijke academici hebben het inmiddels voor Hunt opgenomen. Maar Hunt heeft geen illusies over een eventuele terugkeer in de academische wereld. "Ik ben klaar," zegt hij. "Ik had gehoopt om veel meer te doen om de wetenschap in dit land en in Europa te bevorderen, maar ik kan niet zien hoe dat kan gebeuren. Ik ben vergif geworden."