“Schakel me niet uit, ik ben bang voor het donker”: griezelig experiment toont hoe robots mensen manipuleren

Getty
Robots zijn in staat om mensen te manipuleren en hen precies te laten doen wat ze willen. Dat blijkt duidelijk uit een studie van wetenschappers van de universiteit van Duisburg-Essen in Duitsland.

De resultaten van het onderzoek staan te lezen op de website van de Public Library of Science (PLOS). De wetenschappers zetten een experiment op waarbij 85 proefpersonen in interactie gingen met een robot. Bij sommigen was die interactie sociaal (waarbij de robot menselijk gedrag imiteerde) bij anderen functioneel (waarbij de robot zich gedroeg als een machine).

Smeken

Daarna werd aan de testpersonen gevraagd om de robot uit te schakelen. Een deel van de robots begon daarop te smeken om dat níét te doen. Vervolgens werden de reacties van de proefpersonen onderzocht.


Wat bleek? Het smeken had duidelijk een effect, zowel bij sociale als bij de functionele interactie. Bijna een derde liet zich overhalen, zeker als de robot een angstige stem gebruikte. Sommigen vertelden dat ze medelijden hadden met de robot omdat die gezegd had dat hij bang was voor het donker. 

Iemand zei zelfs dat de interactie leuk was geweest en dat hij zich schuldig gevoeld zou hebben als hij de robot had uitgezet. Anderen zeiden dat ze gewoon gedaan hadden wat de robot vroeg. (lees hieronder verder)

Een testpersoon grijpt naar de robot om hem af te zetten.
Universiteit van Duisburg-Essen Een testpersoon grijpt naar de robot om hem af te zetten.

Bij de testpersonen die eerst een functionele interactie hadden gehad, aarzelden de proefpersonen wel langer voor ze een beslissing namen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de testpersonen zo’n emotionele oproep niet hadden verwacht en daardoor uit hun lood geslagen waren.

Ze zouden de robot ook als ‘minder aardig’ gezien hebben door die mechanische interactie. Het resultaat was dat de testpersonen zich ook minder gestresseerd voelden na het experiment. Dat in tegenstelling tot de proefpersonen die een sociale interactie achter de rug hadden. Zij beoordeelden de robot als ‘aardiger’ en ervoeren ook meer stress na de test.

Vlees en bloed

Ondanks het feit dat de interactie dus niet tussen mensen onderling plaatsvond, toonde de proef volgens de onderzoekers dat mensen de protesterende robots eerder behandelden als autonome wezens en mensen van vlees en bloed dan als een machine. “De testpersonen vertoonden de neiging om die robots te behandelen als mensen. Het verkeerd behandelen van de robots werd daardoor ook als verwerpelijk beschouwd”, staat er te lezen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stijn Dewacht

  Ik had aan de robot gevraagd of hij dan op het einde van de maand wat kon neerleggen voor de elektriciteit

 • Conny Van den Bosch

  En die technologie komt er ook in auto's. Dus wil je 's morgens naar jouw werk en zegt jouw auto, nee, ik heb geen zin om in de file te staan. Punt. En dus 1/3 gaat dan braaf met het openbaar vervoer naar het werk.

 • mich lee

  Bernd Vaes, er zijn tegenwoordig computers (en maw ook mogelijk voor robots) die zelf leren, die hun software zelf herschrijven en er nieuwe bijschrijven. Ik geloof niet in The terminator toestanden, maar wel computers zijn wel slimmer geworden dan de mens.

 • romy verhove

  conclusie robots zullen ooit overnemen dus begin er gewoon niet aan !

 • Bernd Vaes

  Robots blijven software-gedreven maschienes, meer niet, tenzij men hen software bezorgt, die de mens kan schaden. Degelijke wetgeving is hier gevraagd. En griezelige reacties zou men best niet in de programmatie voorzien!