"Rusland test satellietpakker"

AFP
Er is iets mysterieus aan de hand met een satelliet die Rusland eerder dit jaar heeft gelanceerd en waarover aanvankelijk was gezegd dat het om 'ruimteschroot' ging. Het zou in werkelijkheid om een 'satellietpakker' gaan, zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

Enkele weken geleden pakte het gezaghebbende russianspaceweb.com uit met het bericht dat een lichte Rockot-draagraket op 24 mei van op Plessetsk niet alleen drie militaire satellieten heeft gelanceerd, maar ook een vierde tuig.

Hoewel het in de VS werd geregistreerd als 'ruimteschroot', stelden deskundigen vast dat het tussen 29 en 31 mei manoeuvres heeft uitgevoerd. Dit gebeurde later nog meerdere keren, waarbij het in juli 'verdacht dicht' bij de Breeze-M kwam, de extra-trap van de Rockot die voor de precieze uitzetting van de nuttige lading moet zorgen.

Uiteindelijk catalogeerden de VS het ding als satelliet Cosmos-2499, aldus Russianspaceweb.com. Volgens de BBC heeft Moskou de VN laten weten dat in mei niet drie maar vier kunstmanen waren gelanceerd.

Omtrent de doelstelling van de Cosmos-2499 tekende de Britse openbare omroep bij deskundigen op dat het om een satelliet kan gaan die andere kunstmanen achterna kan gaan, hen inspecteren en misschien ook herstellen. Maar misschien kan de 'satellietpakker' de andere kunstmaan ook onklaar maken of vernietigen.

Nog volgens de BBC hebben de VS en China al soortgelijke tests uitgevoerd.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels