"Rusland bouwt tegen 2023 een eigen ruimtestation in een baan rond de aarde"

AFP
Rusland wil tegen 2023 een eigen ruimtestation in een baan rond de Aarde bouwen. Vanaf het momenteel in het heelal rondcirkelende Internationale Ruimtestation ISS is slechts vijf procent van het Russische staatsgebied te zien, zei Kremlinbaas Vladimir Poetin vandaag in Moskou. "We hebben echter een station nodig van waaruit we de hele oppervlakte van ons reusachtige land kunnen controleren", zei hij.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos had in de voormiddag meegedeeld dat een steunprogramma investeringen van omgerekend ongeveer 40 miljard euro tegen 2025 voorziet. De trotse ruimtevaartnatie bouwt momenteel aan de Chinese grens ook het nieuwe kosmodroom Wostotsjny.

Rusland en de Verenigde Staten hadden onlangs aangekondigd het ISS tot minstens 2024 verder samen te besturen en financieren. De beslissing van de Europeanen staat nog niet vast. "Ik ga er stellig van uit dat wij het ISS tot 2024 zullen uitbaten. Wat daarna komt, heeft een voorbereidingstijd nodig", zei de Duitse chef ruimtevaart Jan Wörner in een interview met dpa. "We moeten nu een scenario ontwikkelen voor de periode na het ISS". Wörner wordt op 1 juli hoofd van de Europese Ruimtevaartorganisatie Esa.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels