"Rijken zullen door microchips in hersenen steeds slimmer worden ten koste van de armen"

thinkstock
Volgens computerwetenschapper, uitvinder en futuroloog Ray Kurzweill zullen we in de toekomst kleine microchips in onze hersenen plaatsen, waardoor onze intelligentie er enorm op vooruit gaat en we dus veel slimmer worden. Critici waarschuwen echter dat dergelijke chips de ongelijkheid tussen rijk en arm enkel zullen versterken.

Kurzweill is hoofdfuturoloog bij Google en beroemd om zijn futuristische uitspraken en voorspellingen. "Tegen 2035 zal het niet-biologische deel van onze hersenen domineren", is een van zijn bijna onvoorstelbare toekomstuitspraken. "Computers zullen een miljard keer zo krachtig zijn en 100.000 keer kleiner, net zo groot als bloedcellen", voorspelt hij.

Grotere ongelijkheid
Als Kurzweill gelijk zou krijgen, vreest techjournalist John Koetsier echter wel dat de minderbevoordeelden zich de chips - of de krachtigste chips - niet kunnen veroorloven en er zo een grotere ongelijkheid in de wereld zal ontstaan. "Het is duidelijk dat het een grote uitdaging gaat zijn voor degenen aan de onderkant van de samenleving om ooit de top te bereiken. Ze zullen gewoonweg niet slim genoeg zijn", klinkt het in een kritisch commentaar op de website VentureBeat.