"Project Mars One is bedrog"

Mars One
Een van de finalisten van het ruimteproject Mars One beweert dat hij moest betalen om mee te mogen naar de planeet. En er zouden meer dingen niet kloppen aan het project.

Het doel van Mars One is het opleiden van vier astronauten die een enkele reis naar de planeet krijgen om daar een kolonie te stichten. Om de reis te bekostigen zijn er tv-rechten verkocht en sponsordeals gesloten. 200.000 mensen gaven zich op om op Mars te leven en te sterven, na selectie zijn er nu nog honderd over. Waaronder Joseph Roche, voormalig onderzoeker van de NASA.

Geld voor punten
Roche zegt in een interview dat hij zich heeft opgegeven uit interesse, maar het nu tijd vindt om de misstanden aan de kaak te stellen. De kandidaten zouden volgens Roche tijdens de selectie punten hebben gekregen en wie de meeste punten kreeg, ging door naar de volgende ronde. "Je kreeg punten voor elke ronde die je verder kwam tijdens de selectie, en daarna kreeg je alleen nog punten als je merchandise van ze kocht of geld doneerde." Het gevolg is dat de selectie nu draait om wie het meeste geld binnen brengt in plaats van wie het meest capabel is.

Ook de rest van de selectie zou volgens Roche weinig voorstellen. Waar het eerder de bedoeling was dat er regionale interviews met alle kandidaten plaats zouden vinden, werden dat uiteindelijk Skype-gesprekken van 10 minuten. "Veel te weinig om een oordeel over iemand te kunnen vellen," zegt Roche. Tenslotte zegt Roche dat het getal van 200.000 aanmeldingen onzin is, dat waren er slechts 2.761.

'Onzin'
In een persverklaring laat Mars One-oprichter Bas Lansdorp weten dat het aantal donaties niks te maken heeft met de selectie. "Er zijn veel kandidaten bij de laatste 100 die helemaal niks hebben gedoneerd," zo schrijft Lansdorp. Ook blijft hij bij de 200.000 aanmeldingen. "We hebben de journaliste inzage aangeboden in onze lijst met aanmeldingen, maar ze was daar niet in geïnteresseerd."

Bij de laatste honderd kandidaten die kans maken op een enkele reis naar de rode planeet zit nog één Belg, de 42-jarige Brad uit Antwerpen.