"Portret vruchtbaarheidsgod suggereert penisprobleem bij Romeinen in Pompei"

Alleszins ten tijde van de ramp van Pompei leden Romeinen aan een vervelende penisziekte. Dat meent een Italiaanse onderzoeker vast te kunnen stellen na studie van een zeldzaam, 2.000 jaar oud fresco dat de lava-uitbarsting van de Vesuvius overleefde. Het fresco toont de vruchtbaarheidsgod Priapus met, zoals steeds in zijn geval, zijn enorme piemel in aanslag. Dat meldt Discovery News.

Dr Francesco Galassi (en zelfs de gewone kunstliefhebber) kon er niet naast kijken dat met Priamus' penis iets aan de hand is: de voorhuid is serieus vernauwd, zodat hij niet over de eikel kan teruggeschoven worden. De Priapus van de fresco lijdt dus aan phimosis, stelt de vorser. Galassi gaat nog een stapje verder: aangezien de Romeinen (en niet alleen zij) hun goden afbeeldden als symbolen van het beste in de mens, meent Galassi dat behoorlijk wat mannelijke Pompeïers aan de "ziekte" leden. Phimosis komt overigens erg weinig voor.

Vreemd is wel dat Priapus in andere fresco's niet met dit euvel worstelde. Galassi meent dat de "kunstenaar" mogelijk weet had van een plaatselijke aristocraat die met zijn voorhuid sukkelde en dat hij met zijn fresco wou tonen dat het ook de goden kan overvallen.