Exclusief voor abonnees

‘Pacemaker’ in hersenen moet depressies onderdrukken

‘Slim’ implantaat houdt hersenen op het juiste spoor

Shutterstock
Onderzoek betaald door het Pentagon zou kunnen leiden tot een hersenimplantaat dat helpt bij psychische problemen zoals depressie. Maar er is misschien ook reden tot ongerustheid over de technologie.

Implantaten in de hersenen worden vandaag al gebruikt, onder meer om de ziekte van Parkinson te behandelen. Een elektrode ingeplant in het juiste deel van de hersenen prikkelt het brein elektrisch — een soort pacemaker voor de hersenen. De techniek, zogeheten ‘diepe hersenstimulatie’, wordt ook uitgeprobeerd tegen chronische depressie, maar daarbij zijn de resultaten tot nu toe minder overtuigend.

Daar zou een nieuwe variant van de techniek verandering in kunnen brengen, hopen twee Amerikaanse teams hersenonderzoekers, een van de University of California in San Francisco en een van het Massachusetts General Hospital in Boston.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Remi Verbeke

  Geloof niet in deze beenhouwerspraktijken, geef mij maar de puur natuur....

 • Dimi Bauwens

  We verstaan nog geen bal van de menselijke psyche, maar normaliseren wel de wonderpilletjes, de medische termen en nu zelfs hardware? Hardnekkige onwetendheid! Depressie heeft veel te maken met in het verleden leven, iets niet loslaten en daarop verder bouwen. Stimuleerde men de innerlijke zoektocht evenveel als Big Pharma, zou u de angstwekkende, globale gevallen zien dalen.

 • heiko werner

  Ik hoop dat zij mensen met borderline, manisch depressie en mensen met spasmen kunnen helpen, de huidige middelen helpen helemal niet maar in veel gevallen maken zij het leven van de betroffen en zijn omgeving nog moelijker.

 • Geert Noels

  lijkt me griezelig

 • Juliette Francois

  En dan gehackt worden...