"Nieuwe boorsporen gevonden na lek in capsule aan ruimtestation ISS"

Het gaatje in de capsule Sojoez MS-09, dat aan het ISS hangt.
EPA/NASA Het gaatje in de capsule Sojoez MS-09, dat aan het ISS hangt.
Specialisten hebben nieuwe sporen van boorpraktijken in de aan het Internationaal Ruimtestation ISS hangende capsule Sojoez MS-09 gevonden, zo heeft een niet nader genoemde bron uit de Russische raket-en ruimtevaartindustrie aan het Russische staatspersbureau Tass gezegd.

Op 30 augustus ontsnapte er even zuurstof uit het ISS omdat er een gaatje van 2 mm was in de wand van de Sojoez MS-09 die voor bemand transport naar en van de spacemeccano instaat. Het gat werd gedicht, de zes opvarenden waren en zijn niet in gevaar.

De oorzaak van het geboorde gaatje, in een deel van de Sojoez dat niet naar de Aarde terugkeert, is nog steeds niet gekend, allerhande speculaties deden de ronde.

"Er zijn niet alleen binnen de leefruimte van het ruimtetuig sporen van boren gevonden, maar ook op het scherm van het schild, aan de buitenzijde, dat tegen meteorieten moet beschermen en dat zich 15 mm van de drukromp bevindt", aldus de bron. Bij het boren is door de drukromp gegaan en is de niet-gasdichte wand geraakt, luidde het ook.

Assemblage

Een andere bron uit de ruimtevaartindustrie zegt dat de niet-gasdichte bescherming tegen meteorieten wordt aangebracht vóór de finale assemblage van de Sojoez. In die werkplaats is het ruimtetuig gedetailleerd gefotografeerd. Er zijn geen sporen van boren of een gaatje gevonden, het boren moet later hebben plaatsgevonden, zei de bron. Ook het meteorietenschild is vóór plaatsing gefotografeerd en daar was ook niets aan te zien.

Het ruimtetuig kan dus ofwel tijdens het allerlaatste assemblagewerk of tijdens zijn negentig dagen durend verblijf in de testruimte beschadigd zijn geraakt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit tijdens het transport naar de lanceerbasis Bajkonoer of daar gebeurde.

Geen nieuwe lekken

Maar een ander staatspersbureau, Sputnik News, meldde op gezag van een eveneens niet nader genoemde bron uit de Russische raket- en ruimtevaartindustrie dat er geen nieuwe lekken zijn gevonden.

Een bron bij de commissie van raketbouwer Enes aargija, die het lek in de Sojoek onderzoekt, sprak tegenover Tass tegen dat nog meer schade aan de capsule is vastgesteld. "Sommige berichten in massamedia omtrent meer schade die op het ruimtetuig Sojoez MS-09 is gevonden stroken niet met de werkelijkheid", luidde het bij het staatsbedrijf. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Deroost

    Een geval van ruimteboorworm

  • Sobek Wessels

    Mss ruimte termieten die metalen eten ?