"Niemand weet wanneer de volgende grote asteroïde zal inslaan, en één is genoeg"

THINKSTOCK
Vanaf 2015 geldt 30 juni als internationale Asteroid Awareness Day. De Toengoeska-explosie in in Siberië in 1908 wordt dan herdacht, en wetenschappers wereldwijd roepen op voor meer onderzoek om asteroïde-inslagen te voorkomen.

"Niemand weet wanneer de volgende grote asteroïde zal inslaan. En één is genoeg." Queen-gitarist Brian May, sinds enkele jaren ook gediplomeerd sterrenkundige, stelde het project 'Asteroid Day' begin deze maand officieel voor. Een grootschalige campagne moet de wereld bewust maken van het gevaar van asteroïden en kometen.

Er is dringend meer onderzoek nodig om verrassingen zoals die in Toengoeska te vermijden, waarschuwt May. In 1908 vond daar een gigantische explosie - vermoedelijk van een meteoriet - plaats die tot 200 kilometer in de omtrek voelbaar was. In het dunbevolkte Siberische gebied veroorzaakte de meteoriet gelukkig weinig menselijk leed, maar elders was de schade enorm geweest. "We kennen momenteel maar één procent van alle objecten vergelijkbaar met die van Toengoeska", zegt May.

Queen-gitarist en sterrenkundige Brian May.
GETTY Queen-gitarist en sterrenkundige Brian May.

Infraroodtelescopen

Met de '100x Declaration' roept de Britse rockster daarom op om het onderzoek naar asteroïden, kometen en meteorieten de aarde mogelijk kunnen raken, te verhonderdvoudigen. Meer dan honderd wetenschappers, astronauten en bekende namen uit dertig verschillende landen ondertekenden de verklaring al. Onder meer Richard Dawkins, Tom Jones en Peter Gabriel schaarden zich achter het project.

"We hebben de technologie om gevaarlijke asteroïden af te wenden, maar enkel als we jaren op voorhand weten dat ze op komst zijn", zegt astronaut Ed Lu. De NASA beschikt momenteel over een aantal telescopen om gevaarlijke objecten te detecteren, maar volgens experts is er veel meer nodig. Infraroodtelescopen tussen de aarde en de planeet Venus behoren tot de mogelijkheden.

Maar daarvoor is dus meer wetenschappelijk onderzoek nodig. En meer geld. Een eerste internationale Asteroid Day op 30 juni 2015 moet de wereld alvast wakker schudden.

We hebben de technologie om gevaarlijke asteroïden af te wenden, maar enkel als we jaren op voorhand weten dat ze op komst zijn

Astronaut Ed Lu