"Neen, er staat géén piramide op Mars"

Believers hebben bewijs gevonden voor leven op Mars. Op een video van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is een piramidevormig object te zien. "Het puntje van een veel grotere piramide", concludeert Paranormal Crucible, een website gespecialiseerd in samenzweringstheorieën allerhande.

Op een foto die op 7 mei 2015 door Marsrover Curiosity werd genomen, is een piramide te zien. Of dat is toch wat paranormale enthousiastelingen geloven. Paranormal Crucible stelt in een video op YouTube dat er op Mars een piramide "van bijna perfecte vorm" is gevonden, ter grootte van een kleine auto. Het object is "het resultaat van intelligent design en is zeker niet het gevolg van een speling van licht en schaduw", klinkt het. Op basis daarvan besluit Paranormal Crucible dat het moet gaan op het topje van een veel grotere piramide of om een soort markeersteen.

De verklaring van de NASA is - zoals verwacht - aanzienlijk eenvoudiger. "Het is een rots", stelt dr. Jim Bell, hoofdonderzoeker van het Marsprogramma van de NASA en professor astronomie aan de Arizona State University, aan Huffington Post. "Het is wellicht een vulkanische steen, zoals de meeste rotsen die we via de Marsrovers zien. En net als vele vulkanische rotsen op aarde, kunnen ook vulkanische rotsen op Mars afbreken in scherpe, hoekige vormen. Deze heeft toevallig de vorm van een piramide, iets wat eigenlijk ook niet zo ongewoon is voor harde, dichte vulkanische stenen op aarde."

Ook de grootte van de piramide valt tegen. Volgens professor Bell is de steen zo'n 10 centimeter hoog.

Een beeld uit de video van Paranormal Crucible, met de veronderstelde piramide.
rv Een beeld uit de video van Paranormal Crucible, met de veronderstelde piramide.