"Mysterie van 29 gestrande potvissen opgelost"

Een Nederlandse agent bij een gestrande potvis op het strand van Texel in januari 2016.
epa Een Nederlandse agent bij een gestrande potvis op het strand van Texel in januari 2016.
Grote zonnestormen, die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het noorderlicht, hebben mogelijk een rol gespeeld bij het aanspoelen van 29 potvissen in 2016 in Europa.

Een nieuw onderzoek stelt dat de potvissen in de war raakten van geomagnetische stormen, waardoor ze in ondieper water raakten. Verdwaald en gevangen in de ondiepe wateren stierven de potvissen massaal op Europese stranden in een poging om te ontsnappen. Het onderzoek is recentelijk gepubliceerd in het International Journal of Astrobiology.

Onderzoekers konden eerder geen goede reden vinden waarom de potvissen gestrand waren: uit de autopsies bleek dat het jonge en goed gevoede dieren waren. Ze droegen bovendien geen ziektes bij zich. Er werd eerder gedacht aan vergiftiging, of dat de prooidieren op jacht naar voedsel fataal waren afgedwaald. 

Potvissen leven vooral in warmere wateren over de hele wereld. De dichtstbijzijnde groep zwemt rond de Azoren in de Atlantische Oceaan. Als de dieren tussen de tien en vijftien jaar oud zijn, zwemmen de jonge mannen naar het noorden, in de richting van de poolregio. Ze jagen op de grote hoeveelheden inktvis in de koudere wateren.

afp
reuters

Navigatie

Zonnestormen hebben invloed op het navigatievermogen van vogels en bijen, bleek eerder. Die verdwaalden door een verstoring in het magnetische veld. Het spectaculaire noorderlicht, dat een resultaat is van die stormen, kan ook communicatiesystemen en satellieten van slag brengen.

In december 2015 waren er twee grote zonnestormen die de navigatie van de jonge mannetjespotvissen zouden hebben beïnvloed, aldus Klaus Vanselow van de Universiteit van Kiel in Duitsland. Zij zwommen toen in de noordelijke regio.

"Potvissen zijn enorme dieren die vrij door de oceaan zwemmen. Ze worden geleid door hun navigatiegevoel. Als dat wordt verstoord door het noorderlicht, dan kan het gebeuren dat een groep dagenlang de verkeerde kant op zwemt. Ze komen er dan pas laat achter dat ze hun route moeten bijstellen", aldus Vanselow. "Als ze verkeerd zwemmen in de omgeving van Schotland en Noorwegen, dan is het te laat voor deze dieren om nog om te keren. Dan zitten ze vast in te laag water."

epa

Controversieel

De theorie van Vanselow is tamelijk controversieel, omdat niet meer te achterhalen is of het klopt. "Ik wil voorzichtig zijn met het beamen van de theorie", zegt Abbo Van Neer van de Universiteit van Hannover. Hij leidde vorig jaar zestien potvis-autopsies in Duitsland. "Maar het klinkt als een logische en potentiële reden voor het stranden van deze zeedieren."

Ook Pierre Bonnet van Ecomare noemt het "redelijk plausibel". "Er zijn zoveel verschillende theorieën. Dit is daar eentje van. Maar de onlangs overleden Chris Smeenk, in mijn ogen toch dé walvisexpert, stond hier positief tegenover." Toch vermoedt Bonnet dat ook de onervarenheid van de jonge mannetjes een rol speelt. "Ze zwemmen in een groep met een leider die de keuzes maakt. Een foute keuze en ze gaan allemaal de verkeerde kant op."

Bonnet merkte dat ook toen hij de potvissen van het strand probeerde te halen. "Zelfs al lukt het een team om er eentje in het water te krijgen, dan zwemt hij toch terug het strand op omdat daar toevallig de leider van het stel ligt. Heel frustrerend."

'Zelfs al lukt het een team om er eentje in het water te krijgen, dan zwemt hij toch terug het strand op omdat daar toevallig de leider van het stel ligt. Heel frustrerend'

Pierre Bonnet, Ecomare3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • aaron aerts

    Maar ecolo groen en de andere hippies die alleen maar om geld vragen vonden dat de oorzaak weer "global warming" was, en dan maar weer een nieuwe belasting gingen innen. boa

  • wouter de veroveraar

    En als je dacht alles gelezen te hebben, is er ook nog iemand als Jonas Niks die een mening heeft.

  • jonas niks

    Maar goed dat deze dieren dood zijn, ze eten zelf massas dieren per dag! Of doe ik het verkeerd en zijn het enkel mensen die geen dieren mogen eten volgens al die veggi's?