"Minister De Block heeft dictatoriaal haar slag thuisgehaald"

BELGA
Meer dan 10.000 kinesitherapeuten hebben de nieuwe tariefovereenkomst van het Riziv verworpen. Dat is 45 procent van het totaal aan kinesitherapeuten in België. Toch kan de tariefovereenkomst, die in het Verzekeringscomité van het Riziv werd goedgekeurd, niet meer ongedaan gemaakt worden. "De minister heeft dictatoriaal haar slag thuisgehaald", zegt Peter Bruynooghe van de beroepsvereniging Axxon.

Eind februari raakte bekend dat er dan toch een nieuwe tariefovereenkomst werd afgesloten tussen het kabinet van minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) en de kinesistenvereniging.

Te laat
Axxon riep haar leden vervolgens op het akkoord te verwerpen. Als meer dan 40 procent dit deed, zou het akkoord naar de prullenmand verwezen worden. Uiteindelijk tekenden iets meer dan 10.000 kinesitherapeuten (45 procent) een intentieverklaring van niet-toetreding tot de conventie.

Maar nu blijkt dat dit alles te laat komt. "Enkele weken geleden heeft het Riziv ons laten weten dat de beroepsvereniging niets meer kan beslissen. Kinesisten moeten nu individueel akkoord gaan", zegt Bruynooghe.

Tweedeling
Tegen 1 april wil Axxon de intentieverklaringen van de leden die niet tot de conventie willen toetreden overmaken aan het Riziv. Vanaf dan zal er dus een tweedeling zijn tussen geconventioneerde en gedeconventioneerde kinesitherapeuten. Bij de gedeconventioneerde kan de prijs die de klant uit eigen zak moet betalen oplopen.

Axxon laat weten verder te blijven strijden en plant hiervoor zelfs een parlementaire hoorzitting. "Deze discriminatie tussen geconventioneerd en gedeconventioneerd moet overboord. Daarom willen we de Riziv-wet van 1968 laten wijzigen", besluit Bruynooghe.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • karin verwimp

    Gisteren nog naar een geconventioneerde oogarts in mijn regio gezocht. Genen enkele gevonden.

  • N A

    Peter Deman, kinesisten en huisartsen kosten bijna niets in de ziekteverzekering. De grote slokop is technische geneeskunde: scans, radiologie, ...

  • peter deman

    Mensen, bijna evenveel kine therapeuten als huisartsen in belgie. Wie betaald die mensen allemaal terug ? Is er nu niemand die zich daar vragen bij stelt ? Dit hele systeem is gedoemd om te mislukken.