"Klimaatverandering of opwarming van de aarde?": 5 vragen nu de hete zomer op zijn einde loopt

AFP
De zomer van 2018 zal er eentje zijn om niet snel te vergeten. Het was officieel de warmste zomer sinds het begin van de metingen in 1833. Veel zon en amper regen is iets wat we niet vaak meemaken in België, al is dat misschien anders in de toekomst. De aarde warmt immers op, maar hoe hard eigenlijk? We geven een antwoord op  enkele veelgestelde vragen. 

Klimaatverandering of opwarming van de aarde?

Je kan beide termen gebruiken als je de oorzaak van onze warme zomer wil aanduiden. Toch betekenen ze eigenlijk iets anders. De opwarming van de aarde is eigenlijk slechts een onderdeel van de klimaatverandering. De term klimaatverandering omkadert dus talrijke natuurverschijnselen waaronder het toenemend aantal natuurrampen.

Trump heeft een andere theorie bedacht voor de wisselwerking van beide termen. Hij meent dat wetenschappers niet langer ‘opwarming van de aarde’ zeggen omdat het tijdens de wintermaanden erg koud kan zijn. Daarom noemen ze het maar klimaatverandering. Maar dat zijn loze beschuldigingen, beide termen worden al enige tijd naast elkaar gebruikt.

Hoe hard warmt de aarde op?

Tussen 1880 en 2017 warmde de aarde op met ongeveer een graad. Dat lijkt niet zoveel, maar die ene graad brengt het een en ander teweeg. Zo startten de ijskappen te smelten, stijgt het zeeniveau, zullen er steeds meer hittegolven zijn zoals afgelopen zomer en zulke langdurige droogtes wisselen af met hevige regenval.

Wereldwijd wil men de opwarming beperken tot twee graden en streven naar een beperking van anderhalve graad. Maar wetenschappers vrezen dat het huidige beleid daar niet in zal slagen. Aangezien een graadje verschil al zoveel teweeg brengt, voorspelt dat dus niet veel goeds eenmaal de aarde met twee graden (of meer) opwarmt. 

Wat is het broeikaseffect en wat heeft dat te maken met de opwarming van de aarde?

Het bestaan en de gevolgen van het broeikaseffect zijn al meer dan een eeuw bekend. Tijdens de 19e eeuw ontdekten wetenschappers namelijk dat bepaalde gassen in de lucht de hitte ‘vangen’. Broeikasgassen waaronder koolstofdioxide (CO2), houden de warmte van de zon vervolgens vast. Dat is goed want zonder die gassen zou de aarde te koud en onbewoonbaar zijn voor de mens. Het nadeel is echter de uitstoot van CO2 steeds groter is geworden waardoor het vangnet rondom de aarde te dik wordt. Daardoor warmt de aarde op.

Weten we zeker dat de mens verantwoordelijk is voor de toenemende CO2-uitstoot?

Dat spreekt eigenlijk voor zich. Er is intussen voldoende bewijsmateriaal dat aantoont dat de grootschalige uitstoot afkomstig is van de mens of menselijke activiteiten althans.

Zijn er geen enkele natuurlijke factoren verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde?

Nee. Dat zou eventueel wel kunnen als de zon bijvoorbeeld meer stralingen naar de aarde zou sturen. Dat is een piste die geologen onderzochten, maar die werd al snel opzijgeschoven. De opwarming gaat immers extreem snel op geologische tijdschaal, te snel om natuurlijke factoren als schuldenaar te kunnen aanduiden. 
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Stefan Klemic

  Uiteraard spelen natuurlijke factoren ook een rol... het klimaat schommelt altijd, en deed dat ook al lang voor er mensen waren...

 • Ferdinand Engelbeen

  Jean Van de Woestyne, waarschijnlijk bedoel je de ijsboringen op Groenland. Die CO2 gehaltes zijn - jammer genoeg - niet betrouwbaar. Reden: regelmatige stofafzetting van de nabije IJslandse vulkanen. Dat stof is sterk zuur en kan reageren met kalkzouten van de zee die ook door de wind worden afgezet. Daardoor wordt extra CO2 geproduceerd in de ijslaag belletjes. Antarctica kent dat probleem niet. Daar was het maximum 310 ppmv bij hogere temperaturen dan vandaag...

 • Peter Bonacasa

  Jean, daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er om de aarde leefbaar te houden voor de mens. Uiteraard zijn er tijden geweest dat het anders was, en de aarde trekt zich geen bal van ons aan. Combineer extreme droge en natte periodes met overbevolking en mislukte oogsten en jij krijgt enorme conflicten, meer migratie naar gematigde zones,...

 • Ferdinand Engelbeen

  Marco Maerten, als er nauwelijks onderzoek wordt gedaan naar natuurlijke invloeden, hoe weet je dan wat natuurlijk is en wat er is veroorzaakt door de mens? Wat weet men bv. over de oceaanstromen: die hebben een "golf"beweging van 60-80 jaar op en af, samen met de opwarming - stilstand - opwarming. Of de 1000-1200 jarige cyclus: Minoïsche beschaving warmer - dan kouder - Romeinse beschaving warmer - dan weer kouder - Middeleeuwen warmer - Kleine IJstijd - moderne warme periode...

 • Jean Van de Woestyne

  Wetenschappers hebben meer dan duizend meter diep in het Noordpool ijs geboord om het CO2 gehalte in het verleden te kunnen na gaan Mr.Engelbeen.De bevindingen waren dat er tijden waren dat dit CO2 gehalte tot tien maal meer bedroeg dan nu het geval is.