“Klimaatopwarming bedreigt meer dan helft van wijngebieden”

Druivenoogst in Pierry, Frankrijk.
REUTERS Druivenoogst in Pierry, Frankrijk.
Meer dan de helft van de huidige wijngebieden wereldwijd zou kunnen verdwijnen bij een opwarming van de aarde met 2 graden. Bij een opwarming met 4 graden loopt dat op tot 85 procent. Dat stelt een studie in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Het klimaatakkoord van Parijs streeft naar een beperking van de opwarming van de aarde tot 2 graden.

Amerikaanse en Franse wetenschappers, van het Franse openbare onderzoeksinstituut voor landbouw, werkten een model uit dat de ontwikkelingsfases nagaat van de elf meest courante druivenrassen. Dat model combineerden ze met gegevens over de klimaatopwarming.

Niet langer geschikt

Zo zou volgens de vorsers 56 procent van de wijngebieden niet langer geschikt zijn voor de huidige wijnbouw bij een opwarming met 2 graden. En dat loopt dus op tot 85 procent bij een tweemaal zo grote opwarming. Anderzijds zouden andere regio's door de opwarming wel geschikt worden voor de wijnproductie.

Italië en Spanje
Weinig verrassend zouden de wijngebieden die nu al een heel warm klimaat hebben, bijvoorbeeld Italië en Spanje, de grootste verliezen kennen, met een beperkte winst van nieuw gebied.

Wijngebieden die verder van de evenaar liggen, bijvoorbeeld de VS en Nieuw-Zeeland, zouden daarentegen hun wijngebied net zien toenemen. Landen met een meer gematigd klimaat zoals Duitsland en Frankrijk, zouden een kleiner verlies kennen.

De onderzoekers benadrukken wel dat de gevolgen mogelijk getemperd kunnen worden via aanpassingen aan de samenstelling van een wijngaard. 

Druivenoogst in Montgenost, Frankrijk.
AFP Druivenoogst in Montgenost, Frankrijk.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Odilon Saverien

  Ik denk dat Verhofstad zal moeten verhuizen met zijn wijngaard waar alle Belgen hun geld in belegd hebben.Hij kan dat nu doen met europees geld.

 • Gilbert Vermeersch

  Klimaat? Wat is de invloed van de zon op onze aarde? En hoeveel bedraagt de veel te hoge menselijke belasting op ons leefmilieu? De grootste vervuiler is kleding en wat met de hoognodige ontbossing om de miljarden bevolking te voeden,

 • Lucas Vissers

  Alcohol wordt toch verboden !

 • Willy De Gieter

  De wereld gaat ten onder aan klimaatopwarming en de mensen maken zich zorgen over het feit dat er geen wijn genoeg zal zijn. Daar is de Romeinse beschaving ook aan kapot gegaan, brood en spelen. Hou het volk dom en bang en je kan er alles mee aanvangen om jezelf te verrijken.

 • George Baaths

  Dat is straf wij wonen in Zuid Spanje elk Jaar betere druiven zodus weinig waarheid van dit verhaal