"Hoe Hitler mij gebruikte als propagandamiddel"

Twitter, Daily Mail
Het schattige jongetje van vier dat samen met Adolf Hitler poseerde en van wie het 'Arische' gezicht verscheen op postkaarten, boeken en campagneposters spreekt voor het eerst over hoe de nazi's hem schandelijk gebruikten als propagandamiddel.

Met zijn blauwe ogen, lichte haar en 'Arische' gelaatstrekken was Gerhard Bartels, het neefje van Hitlers sergeant en vriend Isidor Weiss, het perfecte posterkind voor de nazi's. 80 jaar na datum spreekt hij over de dag dat hij Adolf Hitler ontmoette en gebruikt werd om het nazisme te promoten.

"De allereerste keer vertelden mijn ouders me dat ik mijn beste kleren moest aandoen omdat ik de Führer zou ontmoeten. Ik mocht die dag niet spelen omdat ik anders mijn kleren vuil zou maken. Ik vond dat niet leuk, ik wilde gewoon met de andere kinderen spelen", herinnert Gerhard zich. Een andere keer was hij wel blij met de komst van Hitler. "Ik was blij omdat ik dacht dat ik een groot stuk appelcake zou krijgen. Ik wacht nog altijd op dat stuk cake. Hitler beloofde veel mooie dingen, maar hij meende het niet."  

"Hij was gewoon een gangster. De nazi's gebruikten mij, een kind van vier, in hun grote propagandamachine. Ik werd opgevoerd om te laten zien dat Hitler van kinderen hield en omdat ik paste in zijn plaatje van een 'perfect Arisch kind'. Ik weigerde bij de eerste ontmoeting 'Heil Mein Führer' te zeggen. Ik was nog jong, maar diep vanbinnen voelde ik al dat ik gemanipuleerd werd."