'Genetische privacy': hoe uw DNA ontraceerbaar maken

Het beeld dat BioGenFutures toont van de producten 'Erase' en 'Replace'.
kos Het beeld dat BioGenFutures toont van de producten 'Erase' en 'Replace'.
"Van DNA tot robotfoto: het kan (bijna)", kopten we onlangs. Als het aan Heather Dewey-Hagborg en haar bedrijf/kunstproject BioGenFutures ligt, mag en zal het zover niet komen. Zij wil ervoor zorgen dat je je DNA-sporen altijd en overal kunt wissen, schrijft nieuwssite The Verge.

Vanaf volgende maand is het een makkie om eender welk DNA-spoor dat je ergens achterlaat te wissen. Het bedrijf/kunstproject BioGenFutures lanceert daarvoor het product 'Invisible'. Het gaat in feite om twee sprays. De eerste heet 'Erase' en is in feite een krachtig schoonmaakproduct voor laboratoria en clean rooms. Die verwijdert naar verluidt al zowat 99,5 procent van de DNA-sporen. De tweede spray, 'Replace', doet hetzelfde met de overblijvende 5 procent. 99 dollar (ongeveer 71 euro) volstaat om 'Invisible' in huis te halen.

Drijvende kracht achter het project is Heather Dewey-Hagborg. Dat is de kunstenares die vorig jaar in New York furore maakte met haar kunstproject 'Stranger Visions'. Daarvoor verzamelde ze DNA-materiaal van vreemden in de openbare ruimte: een haartje, een stukje kauwgom, speeksel op de rand van een glas. Via de kenmerken in dat genetisch materiaal kon ze met een computerprogramma een 3D-model van het gezicht van de 'DNA-eigenaar' namaken. Dat printte ze vervolgens uit en stelde ze tentoon.

Bewust maken
Hoe duidelijk dat kunstproject een privacystatement was, zo vingerdik ligt het er bij BioGenFutures ook op. Heather Dewey-Hagborg citeert op de website van haar bedrijf verschillende onderzoeken en voorvallen die aantonen dat we veel te licht omgaan met 'genetische privacy'. Maar, belangrijk verschil met het vorige kunstproject, het gaat hier wel degelijk om een echt bedrijf met een echt product. Zij het met als voornaamste doel mensen bewust te maken en naar reacties te peilen.

"Ik denk dat ik slechts het begin is", zegt Dewey-Hagborg bij The Verge. "Dit is mijn eerste prototype. Deze kwesties zullen de kop blijven opsteken en een deel worden van ons leven van alledag."