Ga naar de mobiele website
^ Top

"Fossielen ontdekt van 's werelds allereerste dieren"

Niet de hyena was het allereerste dier ter wereld, maar mogelijk wel de kleine fossielen die werden ontdekt in de rotsen van het Etosha National Park in Namibië.
Niet de hyena was het allereerste dier ter wereld, maar mogelijk wel de kleine fossielen die werden ontdekt in de rotsen van het Etosha National Park in Namibië.
Wetenschappers hebben in het Etosha National Park in Namibië sponsachtige fossielen ontdekt die weleens van 's werelds eerste dieren afkomstig zouden kunnen zijn. De vondst kan betekenen dat het ontstaan van dierlijk leven op Aarde miljoenen jaren eerder in de tijd wordt gedreven. Het onderzoek werd gepubliceerd in het African Journal of Science.

Het gaat over kleine vaasvormige fossielen van wezens, die in de rotsen van Namibiës Etosha National Park en van andere streken in het land werden ontdekt door een tienkoppig internationaal team van wetenschappers. De fossielen zijn tussen de 760 en 550 miljoen jaren oud. Tot nog toe ging de wetenschap ervan uit dat de eerste dieren 600 tot 650 miljoen jaren geleden opdoken. Volgens de onderzoekers is het niet uitgesloten dat het allereerste dierlijke leven al 100 tot 150 miljoen jaren eerder ontstond.

De holle klodders hebben de grootte van een stofvlok en waren beschut in grotten die het mogelijk maakten dat water door hun lijf sijpelde. Volgens co-auteur en geoloog Tony Prave gaat het dus om onze voorouders. "Als je naar de familieboom kijkt en die retrospectief terugprojecteert tot op de zogenaamde stamgroep, de voorouder van alle dieren, ja, dan zou dit inderdaad onze overgroot-groot-groot-groot-groot-grootmoeder zijn", aldus Prave.

Nog volgens Prave komt het fossiele bewijs dat er 760 miljoen jaren geleden al dieren waren overeen met wat genetici veronderstelden door 'moleculaire klokken' te onderzoeken, namelijk een manier om de ouderdom van een soort te meten aan de hand van het procentuele verschil tussen het DNA ervan en het DNA van een andere soort. (jv)Meld een bug