Exclusief voor abonnees

“File op de top van de Mount Everest? Ik zou rechtsomkeer maken, die berg staat er volgend jaar nog”

Alpinist Jelle Veyt (33) over de drukte op ‘s werelds hoogste top waar deze week al zeven doden vielen

Bijna surreëel: honderden alpinisten stonden op 22 mei in de file naar en van de top van de Mount Everest, met 8.848 meter ‘s werelds hoogste berg.
AFP Bijna surreëel: honderden alpinisten stonden op 22 mei in de file naar en van de top van de Mount Everest, met 8.848 meter ‘s werelds hoogste berg.
Hallucinant beeld op het dak van de wereld: honderden bergbeklimmers stonden deze week letterlijk in de file naar en van de top van de Mount Everest. Met dramatische gevolgen: zeven doden, waarvan zeker twee uitgeput van het lange wachten. “Ongelofelijk: in zo’n situatie zou ik rechtsomkeer maken. Het risico is veel te groot en die berg staat er volgend jaar nog”, zegt Jelle Veyt (33) die in 2016 de top haalde.

Donderdag kwamen drie Indiase alpinisten van 27, 49 en 54 jaar om het leven bij het afdaling van de Mount Everest, met zijn 8.848 meter de hoogste berg ter wereld. Twee doden worden gelinkt aan de lange wachtrijen. De 27-jarige Nihal Bagwan zat naar verluidt meer dan twaalf uur vast in een opstopping en raakte uitgeput en uitgedroogd. Sherpa’s brachten hem nog naar kamp 4 waar hij is gestorven. Aan de andere kant van de berg, de minder vaak gebruikte Tibetaanse route, stierf ook nog een 65-jarige Oostenrijkse bergbeklimmer. Deze week stierven al zeven klimmers en in totaal vielen dit seizoen al 15 doden.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Daniel Wouters

    Belachelijke toestanden,beperk als regering deze handel,het bewijs helemaal niets dat je er geraakt bent op de top,een blinde heeft het gedaan,iemand met proteses heeft het gedaan,je huurt sherpas in en zij leggen de loper voor je uit, voor hen een inkomen,voor jullie een bril,bucket list,of evenwat.

  • Rayan El Arami

    Goe zot!