"Dode kankercellen vormen krachtig antikankervaccin"

thinkstock
Afgedode kankercellen vormen via necroptosis, een type celdood, een krachtig vaccin dat het immuunsysteem stimuleert om de uitgroei van een kankergezwel te verhinderen. Dat melden het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit Gent. De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor de screening van kankermedicijnen die dit type celdood kunnen uitlokken, zegt de onderzoekersgroep van prof. dr. Peter Vandenabeele.

De bevindingen werden vandaag gepubliceerd in het vakblad Cell Reports. "Recentelijk wordt steeds duidelijker dat celdood een zeer belangrijke rol speelt in kanker en andere ziekten. Dit onderzoek illustreert dit perfect", zegt Vandenabeele.

Elke seconde sterven één miljoen cellen in een gezond menselijk lichaam door geprogrammeerde celdood, melden de onderzoekers. "Deze stervende cellen worden efficiënt opgeruimd door immuuncellen zonder een ontstekingsreactie uit te lokken. Uitschakeling van cellen door het uitlokken van celdood is een van de belangrijkste doelstellingen van de antikankertherapie en resulteert in een reductie van de tumormassa."

De jongste tien jaar werden kankergeneesmiddelen geïdentificeerd die niet alleen de kankercellen afdoden, maar ook een immuunantwoord uitlokken in de patiënt. Dit soort immunogene celdood was totnogtoe enkel gekend als een specifiek celdoodprogramma dat wordt uitgelokt door bepaalde antikankergeneesmiddelen. Doctoraatsstudent Tania Løve Aaes en dokter Dmitri V. Krysko, onder leiding van Vandenabeele, toonden aan dat necroptosis ook sterk immunogeen is.

"We hebben een systeem ontwikkeld dat necroptosis kan uitlokken in kankercellen. In ons onderzoek hebben we de afgedode kankercellen als een anti-tumorvaccin toegediend aan muizen die kanker ontwikkelen, en we vonden een duidelijk beschermend effect. We bestuderen nu deze bevindingen in meer relevante tumormodellen en onderzoeken strategieën om het vaccin nog krachtiger te maken", zegt Løve Aaes.