“Ditmaal gaan we om te blijven”: NASA wil terug naar maan en er permanente aanwezigheid uitbouwen

OZY
Vijftig jaar nadat Neil Armstrong er als eerste mens voet zette, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nieuwe, ambitieuze plannen bekendgemaakt om weer een mens op de maan te krijgen. Grote baas Jim Bridenstine wil er zelfs een permanente menselijke aanwezigheid uitbouwen.

Bridenstine maakte de ambitieuze plannen bekend in een opiniestuk op nieuwssite OZY. Hij zegt daarin dat hij van president Donald Trump en het Amerikaanse Congres een mandaat kreeg, en roept “de beste en slimste koppen van de Amerikaanse industrie” op om te helpen bij het ontwerpen en ontwikkelen van maanlanders”.

“Als een levenslange fan van NASA ben ik verheugd opnieuw te mogen praten over de landing van mensen op de maan”, aldus Bridenstine. “Dat betekent niet dat we hetzelfde gaan doen als wat we 50 jaar geleden al deden. We gaan naar de maan met innovatieve technologieën en systemen, om meer locaties op het oppervlak te onderzoeken dan we ooit voor mogelijk hielden”, legt de NASA-baas uit.

Meer dan twee derde van de Amerikanen waren nog niet geboren toen de zes succesvolle maanlandingen plaatsvonden, inclusief mezelf

NASA-baas Jim Bridenstine

“Meer dan twee derde van de Amerikanen waren nog niet geboren toen de zes succesvolle maanlandingen plaatsvonden, inclusief mezelf. Velen moesten erover lezen in geschiedenisboeken of verhalen horen van oudere familieleden. In tegenstelling tot de Apollo-missies gaan we ditmaal om te blijven”, aldus Bridenstine nog.

Volgens Bridenstine kan de uitbouw van de plannen volgende week al van start gaan, wanneer partners uit de industrie worden uitgenodigd op het hoofdkwartier van NASA. Bridenstine zegt ook dat de NASA al contracten heeft met negen verschillende bedrijven om vracht naar de maan te brengen.

Laatste landing in 1972

Na Neil Armstrong en Buzz Aldrin, die op 20 juli 1969 landden, zetten nog tien mensen voet op de maan. De laatste maanlanding dateert al van 1972. Op 7 december van dat jaar steeg de bemanning van Apollo 17 op voor een vlucht van 12 dagen. Astronauten Harrison Schmitt en Eugene Cernan verbleven toen drie dagen op de maan.

Astronauten Buzz Aldrin en Neil Armstrong bij het planten van de Amerikaanse vlag op de maan op 20 juli 1969.
AFP Astronauten Buzz Aldrin en Neil Armstrong bij het planten van de Amerikaanse vlag op de maan op 20 juli 1969.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zulma Terrana

  @Geert Ackermans zoek eens op : "Maanreflector" . Dan zie je ongeveer hoe ver je met je theorie van de waarheid bent verwijdert . Uitbreiding naar de maan is de eerste stap die we het best als geheel maken . En niet in groepjes , met als doel prestige of militaire trofeeën .

 • guido vermeyen

  Normale gang van zaken, zelfs buitenaards...competitie tussen grootmachten, kan je eigenlijk verlangen naar samenwerking onder elkaar ? Utopisch ? Russen Amerikanen en chinezen en niet vergeten : India...geen geld voor de bevolking maar volop in ontwikkeling ruimte experimenten....

 • Marc Camp

  @Karel, het hangt ervan af wat je bedoeld! Er zitten bij die amerikanen vele zeer goede mensen die het altijd goed menen met hun medemens. Maar zoals bij ons zitten er ook met. Slechte bedoelingen. Verder kan ik u wel meegeven dat amerikanen zoals romeinen zijn. Zelf uitvinden doen ze bijna niet, maar ze verkrijgen wel telkens de patenten waar ze uitvindingen mee uitbrengen.

 • Liam Deburghgraeve

  Ze voelen de hete adem van de Chinezen in hun nek. En de Amerikanen willen de hele maan inpalmen, enkel voor hun eigen.

 • Daniel Corstjens

  Allé,wij zullen nog maar een beetje meer bezuinigen op ons klimaat en zij gaan weer een hoop vervuilende lanceringen doen!