"Dit is ongezien": foetus redt leven van zichzelf en van zijn moeder

thinkstock
Deze medische case is buitengewoon. Een zwangere vrouw uit de Franse stad Rijsel wordt opgenomen in het ziekenhuis. Haar baarmoeder blijkt gescheurd, vervolgens doet de foetus in haar buik iets uitzonderlijks waardoor ze het allebei redden.

"Deze baby is een echte held, niet wij." Aan het woord is gynaecoloog Charles Garabedian van het ziekenhuis Jeanne de Flandre in Rijsel. "Als arts horen we altijd nederig te blijven."

De gebeurtenis is zo uniek dat er op 3 juni een artikel over is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift 'European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology'.

Een vrouw van 31 jaar meldt zich rond 3 uur 's morgens aan bij de spoeddienst. De precieze datum wordt niet vrijgegeven omwille van het medische geheim. Ze is 36 weken zwanger en heeft ernstige buikpijn. De eerste onderzoeken brengen geen anomalieën aan het licht. "Er waren geen bloedingen of contracties, alles leek normaal", legt Marion Guckert, verbonden aan het Jeanne de Flandre-hospitaal, uit.

De patiënte krijgt pijnstillers toegediend, maar de pijn neemt niet af. Een scan brengt een scheur in de baarmoeder aan het licht. Het gaat om een zeer ernstige complicatie die vooral bij vrouwen voorkomt die al eerder een keizersnede hebben gehad.

Hôpital Jeanne de Flandre, CHRU de Lille

Er wordt een spoedkeizersnede uitgevoerd die de diagnose bevestigt. De artsen stellen een scheur van ongeveer 10 cm vast. Maar dat niet alleen. De foetus drukt met zijn rug tegen de scheur aan waardoor hij ervoor zorgt dat er geen vruchtwater kan ontsnappen, verhindert dat de baarmoeder verder doorscheurt en zo voorkomt dat zijn moeder een zware interne bloeding krijgt. De rug van de foetus fungeert als een soort zuignap om de scheur te dichten en dat is toch een klein wonder.

De pasgeboren baby, een jongetje, stelt het bovendien na de geboorte uitstekend, net zoals zijn mama.

Uiterlijk valt er enkel een grote zwelling aan zijn rugje waar te nemen. Die zwelling is enkele uren na de geboorte volledig verdwenen.  

"Het gaat om een zeer uitzonderlijk geval waarbij de baby niet alleen zichzelf heeft gered, maar ook het leven van zijn mama", besluit Charles Garabedian, een trotse gynaecoloog.

Het jongetje heeft een zwelling op zijn rug na de geboorte maar die verdwijnt spontaan.
Hôpital Jeanne de Flandre, CHRU de Lille Het jongetje heeft een zwelling op zijn rug na de geboorte maar die verdwijnt spontaan.