"Diabetes kán teruggedraaid worden"

thinkstock
Type 2 diabetes is niet onomkeerbaar. Dat beweert professor Mike Lean van de universiteit van Glasgow. Maar je moet er wel wat voor over hebben: minstens 12 kilo afvallen, en vooral dat nieuwe gewicht ook kunnen aanhouden.

Meestal wordt type 2 diabetes pas ontdekt als het te laat is, omdat de ziekte een sluimerend en progressief verloop kent. Dat soort diabetes treft ongeveer 5 à 10 procent van de bevolking en kan leiden tot hartfalen, zenuwschade, nierziektes en blindheid. Patiënten maken niet genoeg insuline aan en krijgen in de meeste gevallen medicatie om de bloedsuikerwaarden daarmee onder controle te houden. Maar dat komt neer op het bestrijden van de symptomen en niet van de oorzaak, zegt voedingsprof Mike Lean in The Guardian.

"Zowat iedereen met type 2 diabetes zit 12 tot 19 kg boven zijn of haar ideale gewicht", argumenteert hij. "Het tragische is dat we dat al ongeveer honderd jaar weten, terwijl alle bestaande behandelingen de bloedsuiker reduceren. Dat is het gevolg, maar wat aan de basis ligt, is het gewicht."

Niet hervallen

Volgens Lean kan de suikerziekte wel degelijk teruggedrongen worden. De pancreas kan opnieuw insuline aanmaken. Dat is het hormoon dat de glucosewaarden in het bloed regelt. En ook de lever is in staat zich te herstellen als reservoir van het lichaam voor glucose en te stoppen met het wegpompen van ongewenste suiker. Lean beweert zelfs dat heel wat patiënten uiteindelijk zelfs hun pillen zullen mogen weggooien. Maar: dan moeten ze wel eerst ongeveer 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijtspelen - blijvend. Op dit moment slagen maar heel weinig patiënten daarin.

Voor de professor is de makkelijkste manier om je risico op type 2 diabetes te bepalen de omvang van je buik te checken. Mannen met een omtrek van meer dan 91 cm en vrouwen met een van meer dan 81 cm zitten in de gevarenzone. Als preventie werd eerder al zware fysieke training aangeraden. Maar Lean zegt: "Je kan diabetes er niet aflopen". Meestal meer dan 12 kg verliezen, en vooral die kilo's niet meer laten terugkomen, dát is de boodschap die Lean in zijn paper na onderzoek meegeeft. Niet alleen kan je zo van je diabetes en de mogelijke gevolgen ervan afgeraken, beweert hij, maar bovendien ook van een te hoge bloeddruk.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elie De Saedeleer

  Ik woog 71kg voor een lengte van 1m70, niet overdreven dik dus, kreeg diabetes type 2 op 52 jarige leeftijd en vermagerde 9 kg (meer dan 10%!). Ik weeg nu al 6 jaar 62kg en van terugdringen is er zeker geen sprake. Voor mij is dit de fabeltjeskrant, voor iemand zoals Marc die 41kg verliest is dit wat anders, ik kreeg type 2 in de genen mee (zeg maar een familiekwaal) en heeft niks te maken met overgewicht, en dan heeft dit blijvend gewichtsverlies van meer dan 10% geen enkel effect.

 • Marc Driesen

  Over type 1 kan ik niet oordelen. Maar een 7-tal jaren geleden werd bij mij diabetes type 2 vastgesteld (48j - 120kg) en ik moest 4x per dag insuline spuiten. Levensbedreigende hartproblemen drongen een harttransplantatie op en ik MOEST gewicht verliezen,met veel moeite raakte ik 41kg.kwijt. De transplantatie is gelukt en tot nu toe geen diabetes. Gewicht is nog steeds 82 kg en ga regelmatig sporten. Het KAN dus.

 • jean driesen

  Reeds 10 jaar geleden heeft prof.Chris Verbught in zijn boek "de voedselzandloper" dit beschreven . Inderdaad door een belangrijke gewichtsafname is het mogelijk diabetes type twee terug te dringen. Hij heeft er zelfs een methode voor gepubliceerd om zonder hongeren, met gezonde voeding die gewichtsvermindering te bereiken.

 • Heidi Werbrouck

  Denkt die nu echt dat hij het warm water heeft uitgevonden? Diabetologen zeggen al jaren dat je best 10% van je gewicht verliest. Om het onder controle te krijgen! Dit is gewoon valse hoop geven aan mensen.

 • Giovanni Dewilde

  Zeer goed, maar wanneer zullen ze eens diabetes type 1 kunnen genezen. Ze kunnen nu al zoveel maar daar kunnen ze eigenaardig genoeg niks aandoen??? Ikzelf heb reeds 40jaar type 1 diabetes en geloof me de gevolgen zijn niet zo goed.