"De Block maakt apotheek kapot"

BEROEPSVERENIGING VREEST HONDERDEN FAILLISSEMENTEN

Jan De Meuleneir/Photonews
De Algemene Pharmaceutische Bond vreest dat honderden apotheken failliet zullen gaan. Oorzaak: de besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Als jonge apotheker hou ik nu al maar 800 euro per maand over", zegt apotheker Tom Van der Stockt. "Straks is het met mijn apotheek gedaan."

De Belgische apothekers dreigen al enkele weken al met forse acties - zelfs staken sluiten ze niet uit - tegen de plannen waarmee minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een klein miljard euro wil besparen. Voortaan schrapt de overheid onder meer een vergoeding van 1,28 euro die apothekers nog mogen vragen voor medicijnen die extra administratie vergen. Dat zullen ze in veel apotheken flink in hun portemonnee voelen.

Gratis

Aan wie dat niet gelooft, vertelt Tom Van der Stockt (26) graag z'n verhaal. Vijf jaar lang heeft hij keihard gestudeerd om z'n droom - een eigen apotheek - waar te maken. Vorig jaar was het eindelijk zover, maar nu stelt de jonge Aalstenaar vast dat hij het zout op zijn patatten niet verdient. "Weinig klanten weten dat ik de apotheek draaiende houd voor de som van een OCMW-uitkering: 800 euro per maand. Een arts wordt betaald voor de kennis die hij bezit en ter beschikking stelt van de volksgezondheid. Wij niet. Wij doen dat gratis. En met plezier, maar plezier betaalt de rekeningen niet. Ik hou mijn apotheek draaiende voor het equivalent van een OCMW-uitkering: 800 euro per maand."


Door de nieuwe regels ziet Van der Stockt zijn winst met vijf procent krimpen. "Maar in mijn planning maakt die vijf procent het verschil tussen een leefbaar minimumloon of niets."


Volgens het kabinet-De Block zal de informatisering van de gezondheidszorg heel wat administratieve taken overnemen, waardoor de vergoeding overbodig wordt. In de praktijk ligt dat heel anders. "Wanneer een patiënt bijvoorbeeld Ezetimibe (een medicijn dat cholesterolwaarden in het bloed verlaagt), Spiriva (een puffer) of Xerelto (tegen bloedklonters) terugbetaald wil zien, moet hij met het formulier dat hij kreeg van de dokter of het ziekenhuis naar de mutualiteit. Eens dat is goedgekeurd, krijgt de patiënt een cijfercode die hij samen met het voorschrift moet afgeven. Wij verwerken dat, waardoor de patiënt via de mutualiteit zijn medicatie terugbetaald krijgt. De minister gaat ervan uit dat de administratieve verwerking van de attesten door de digitalisering automatisch verloopt, maar meestal loopt het fout."

Compromis

Volgens Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond is het verhaal van Tom geen alleenstaand geval. "Vooral jonge overnemers zullen in de problemen komen. We verwachten een paar honderd faillissementen als de besparingsmaatregelen van de regering zonder meer uitgevoerd worden. Ook de apothekers die hun overname afbetaald hebben zullen het voelen. De problemen zijn voor hen minder acuut, maar hun appeltje voor de dorst komt ook in het gedrang. De afschaffing van het honorarium betekent voor elke apotheker een verlies van enkele duizenden euro's per jaar."


De Block hoopt dat er een compromis kan bereikt worden met de apothekers. "De gesprekken lopen. Er zijn al twee overlegmomenten met vakverenigingen geweest. Maar we moeten besparen, daar kunnen we niet onderuit."